PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Bieži lietotie pretsāpju līdzekļi trīskāršo blakusparādību biežumu pacientiem ar demenci

Doctus
Divos pētījumos pierādīts, ka opioīdu lietošana sāpju mazināšanai pacientiem ar demenci trīskāršo blakusparādību risku.

Pētnieki no Ekseteras Universitātes un no Bergenas Universitātes prezentēja divu pētījumu rezultātus, kuros pierādīts, ka opioīdu lietošana sāpju mazināšanai pacientiem ar demenci paaugstina blakusparādību risku, salīdzinot ar placebo.

Nejaušināta iedalījuma kontrolētā pētījumā ar 162 pansionātiem Norvēģijā secināts, ka opioīdu lietošana pacientiem ar demenci nopietni paaugstina tādu blakusparādību risku kā personības izmaiņas, apjukumu un sedāciju. Pacientiem, kuri terapijā saņēma buprenorfīnu trīskāršojās blakusparādību biežums, tika arī secināts, ka pacienti, kuri lietoja šo medikamentu bija mazāk aktīvi dienas laikā. Pētnieku komanda tagad strādā pie piemērotākās pretsāpju līdzekļu, piemēram, buprenorfīna, devas piemeklēšanas.

Pētnieki no Ekseteras Universitātes publicējot sava pētījuma rezultātus sniedz ieskatu mehānismā, kāpēc cilvēki ar demenci ir daudz jutīgāki uz opioīdiem. Iespējams tas ir tādēļ, ka organisms pats izstrādā dabīgos opioīdus. Pētījumā par artrīta ārstēšanu pelēm ar Alcheimera slimību atklāja, ka pelēm ar Alcheimera slimību ir paaugstināta jutība uz opioīdu pretsāpju līdzekļiem, salīdzinot ar pelēm bez Alcheimera slimības.  Peles ar Alcheimera slimību reaģēja uz daudz zemākām devām sāpju mazināšanā, paaugstinot devas biežāk novēroja blakusparādības. Analizējot dziļāk atklājās, ka peles ar Alcheimera slimību ražo vairāk ķermeņa dabīgos endogēnos opioīdus, piemēram, endorfīnus.

Apmēram puse no pacientiem ar demenci, kuri dzīvo pansionātos cieš no sāpēm. Iepriekš veiktos pētījumos secināts, ka pacientiem ar demenci sāpes tiek slikti diagnosticētas un pārvaldītas, tādejādi ietekmējot dzīves kvalitāti.

Pēc paracetamola opioīdi ir nākamās izvēles medikamenti sāpju mazināšanai pacientiem ar demenci un tiek izrakstīti apmēram 40 %. Opioīdi efektīvi mazina sāpes, tomēr šobrīd lielākoties netiek ņemts vērā, ka pacientiem ar demenci ir nepieciešama mazāka deva, nekā parasti tiek izrakstīts.

AVOTS: University of Exeter. Common painkillers triple harmful side effects in dementia: Commonly-prescribed opioid-based painkillers led to harmful side effects tripling in people with dementia. ScienceDaily. ScienceDaily, 24 July 2018.