PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Liekais svars jauniešiem var izmainīt sirds struktūru un funkcijas

Doctus
Liekais svars jauniešiem var būt paaugstināta asinsspiediena un sabiezēta sirds muskuļa cēlonis, kas vēlākos gados rezultējas sirds slimībās, secināts pētījumā.

Šis bija pētījums, kurā analizēja, vai augsts ķermeņa masas indekss rezultējas kardiovaskulārās sistēmas blakusefektos jauniem cilvēkiem.

Novērojuma pētījumos ir pierādīta saistība starp riska faktoriem vai dzīvesveidu un sirds slimībām, bet ar šiem pētījumiem nevar pierādīt cēloņu seku efektu. Šajā pētījumā tika izmantotas trīs dažāda veida ģenētiskās analīzes, lai pierādītu dažādu ķermeņa masas indeksu ietekmi uz sirds un asinssvadu sistēmu.

Pētnieki izmantoja vairāku tūkstošu veselu jauniešu (17 un 21 gadu vecu) datus. Rezultāti apliecina, ka augstāks ķermeņa masas indekss jaunībā ir saistīts ar:

  • augstāku sistolisko un diastolisko asinsspiedienu;
  • palielinātu sirds kreiso kambari.

Asinsvadu sienu sabiezējumi ir pirmā aterosklerozes pazīme, kas rezultējas sirds slimībās. Šajā pētījumā pierādīja, ka augstāks ķermeņa masas indekss jauniešiem izmaina sirds struktūru, kas savukārt var izraisīt asinsvadu izmaiņas.

Pētnieki norāda, ka pētījuma rezultāti apliecina, cik svarīgi ir uzturēt normālu ķermeņa masas indeksu jauniešiem, lai izvairītos no sirds slimībām vēlākos gados.

 

AVOTS: Wade KH, et al. Assessing the Causal Role of Body Mass Index on Cardiovascular Health in Young Adults Mendelian Randomization and Recall-by-Genotype Analyses. Circulation, 2018