PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ar kontaktlēcu lietošanu saistītu komplikāciju izplatība

Doctus
Biežāk sastopamā ar kontaktlēcu lietošanu saistītā komplikācija ir sausās acs sindroms, tālāk seko virspusējs keratīts, savukārt vecums ir nozīmīgs korneālās infekcijas riska faktors, secināts pētījumā.

Pētījuma mērķis bija aprakstīt ar kontaktlēcu lietošanu saistītu komplikāciju izplatību. Šis bija retrospektīvs pētījums, kurā iekļāva 141 pacientu, kuri ambulatori sūdzējās par diskomfortu pēc kontaktlēcu lietošanas. Pētījums tika veikts par laika periodu 2012.gada janvāris – 2015.gada decembris. Datu analīzē tika iekļauts pacienta demogrāfiskais raksturojums, kontaktlēcu veids, anamnēze, kā arī acu izmeklējumu rezultāti.

Pētījumā piedalījās 86,52 % sieviešu un 13,48 % vīriešu, vecums variēja no 12 līdz 56 gadiem. No 141 kontaktlēcu lietotāja, 82,27 % lietoja mīkstās kontaktlēcas. 2,84 % - cietās kontaktlēcas un 14,89 % - nakts kontaktlēcas. Biežāk izplatītā sūdzība pēc kontaktlēcu lietošanas bija sausās acs sindroms (36,88 %), tālā sekoja virspusējs keratīts (36,17 %). Blefarīts un meibomija dziedzera iekaisums tika konstatēts 31,91 % pacientu. Savukārt mikrobiāls keratīts tika konstatēts 15 pacientiem, no tiem 7 gadījumos bija Acanthamoeba keratīts.  Vecums bija nozīmīgs korneālas infekcijas riska faktors (Exp (B)=0,918; p<0,05), blefarīts un meibomija dziedzera iekaisums bija statistiski ticami saistīts ar virspusējo keratītu (Exp(B)=2,276, p < 0,05).

Pētnieki secina, ka biežākā ar kontaktlēcu lietošanu saistītā komplikācija ir sausās acs sindroms un tālāk seko virspusējs keratīts. Pirms kontaktlēcu izrakstīšanas īpaša uzmanība jāpievērš plakstiņiem un meibomija dziedzerim, tāpat jāatceras par regulārām acu izmeklēšanās cilvēkiem, kuri regulāri lieto kontaktlēcas. 

AVOTS: Li W, Sun X, Wang Z, et al. A survey of contact lens-related complications in a tertiary hospital in China. Contact Lens and Anterior Eye. Volume 41, Issue 2, April 2018, Pages 201-204.