PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Insulīna rezistence slikti diagnosticēta pacientiem ar Pārkinsona slimību bez cukura diabēta

Doctus
Gandrīz divām trešdaļām pacientu ar Pārkinsona slimību bez cukura diabēta var būt insulīna rezistence, neskatoties uz to, ka ir normāls glikozes līmenis asinīs. Šie rezultāti apstiprina, ka insulīna rezistence ir bieži sastopama un lielākoties nediagnosticēta problēma pacientiem ar Pārkinsona slimību, īpaši, ja pacientiem ir liekais svars.

Slikta glikozes tolerance ir zināms Pārkinsona slimības riska faktors, pieaug pierādījumu skaits, ka insulīna rezistence ir neirodeģenerācijas riska faktors.

Pētnieki analizēja 154 pacientu ar Pārkinsona slimību bez cukura diabēta glikozes līmeni un insulīna rezistenci. Izmantojot HOMA indeksu pētnieki analizēja , kādai daļai no pacientiem ir samazināta atbilde uz insulīnu.

Rezultāti uzrādīja, ka 58,4 % pacientu ir nediagnosticēta insulīna rezistence, neskatoties uz normālu glikozes līmeni asinīs un lielā daļā gadījumu normālu glikozēto hemoglobīnu.  

Šie rezultāti apstiprina iepriekšējos pētījumos pierādīto, ka insulīna rezistence divas reizes biežāk ir cilvēkiem ar aptaukošanos nekā slaidiem cilvēkiem, tomēr starp pacientiem ar Pārkinsona slimību arī tieviem cilvēkiem novēroja insulīna rezistenci (41 %). Netika konstatēta saistība starp insulīna rezistenci un kognitīvo funkciju traucējumiem.

Šajā pētījumā pirmo reizi tika novērtēts, cik liela problēma ir insulīna rezistence pacientiem ar Pārkinsona slimību bez cukura diabēta. Atklājums pastiprina to, cik svarīga ir terapija un dzīvesveida izmaiņas pacientiem ar Pārkinsona slimību.

 

AVOTS: Hogg E, Athreya K, Basile Ch, et al. High Prevalence of Undiagnosed Insulin Resistance in Non-Diabetic Subjects with Parkinson’s Disease. Journal of Parkinson's Disease, 2018; 8 (2): 259.