PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Cilvēkiem ar astmu ir augstāks aptaukošanās risks

Doctus
Aptaukošanās ir zināms kā astmas attīstības riska faktors, bet jaunā pētījumā pierādīta pretēja saistība: cilvēkiem ar astmu ir lielāka iespējamība, ka būs aptaukošanās.

Pētījumā iekļāva 8618 cilvēkus no 12 valstīm, kuriem nebija aptaukošanās pētījuma sākumā. Visiem dalībniekiem ķermeņa masas indekss bija zem 30 kg/m2. Pētījums tika uzsākts 90.tajos gados, visus dalībniekus novēroja pēc 10 un 20 gadiem.  Pētījumā analizēja saistību starp astmas esamību pētījuma sākumā un aptaukošanos 10 gadus vēlāk. Tika ņemti vērā arī citi aptaukošanās riska faktori: vecums, dzimums, dzīvesvietas valsts un fiziskās aktivitātes.

Pētījumā atklāja, ka 10,2 % cilvēku ar astmu pēc 10 gadiem bija aptaukošanās, savukārt starp dalībniekiem bez astmas pēc 10 gadiem aptaukošanos konstatēja 7,7 %. Aptaukošanās risks bija lielāks tiem dalībniekiem, kuriem astma sākās pieaugušā vecumā, kā arī aptaukošanās risks bija lielāks tiem, kuriem bija astma, bet nebija alerģijas.

Pētnieki atzīst, ka saistība starp šiem diviem stāvokļiem (astma un aptaukošanās) ir daudz komplicētāka nekā līdz šim tika domāts. Jāveic papildus pētījumi, lai noskaidrotu, kā astma paaugstina aptaukošanās risku, kā arī vai astmas terapijai ir ietekme uz aptaukošanās risku.

 

AVOTS: European Lung Foundation. People with asthma at higher risk of becoming obese. ScienceDaily. ScienceDaily, 15 September 2018.