PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Probiotiku lietošana var samazināt nepieciešamību lietot antibiotikas

Doctus
Probiotiku lietošana ir saistīta ar retāku antibiotiku terapiju zīdaiņiem un bērniem, secināts pētījumu apskatā, kuru veica pētnieki no ASV, Anglijas un Nīderlandes.

Pētījumā tika iekļauti 12 pētījumi un šo pētījumu kopējā analīze uzrādīja, ka zīdaiņiem un bērniem, kuri regulāri lietoja probiotikas, par 29 % samazinājās nepieciešamība lietot antibiotikas. Savukārt, ja analīzi atkārtota tikai ar augstas kvalitātes pētījumiem, šis procents pieauga līdz 53 %. Pētnieki atzīst, ka šis atklājums ir ļoti intriģējošs, jo iespējams, ka viens veids kā mazināt antibiotiku patēriņu ir, lietot regulāri probiotikas. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra (ASV) datiem ASV katru gadu ir vairāk kā 2 miljoni antibiotiku rezistentu infekciju gadījumu, kas rezultējas ar 23 000 nāves gadījumu. Samazinot antibiotiku patēriņu, samazinātos arī antibiotiku rezistences problēma.

Pētnieki norāda, ka šobrīd jau ir pierādījumi, ka probiotiku lietošana samazina atsevišķu akūtu elpošanas ceļu un kuņģa un zarnu trakta infekciju incidence, ilgumu un smagumu. Ir nepieciešami tālāki pētījumi par visu vecuma grupu pacientiem, īpaši par gados veciem pacientiem, lai noskaidrotu, vai probiotiku lietošana ir saistīta ar antibiotiku lietošanas samazināšanās arī citās vecuma grupās. Jo tam var būt liela ietekme uz probiotiku lietošanu vispārējā medicīnā un uz kopējo patēriņu sabiedrībā.

Kā probiotikas palīdz cīnīties ar infekcijām, īpaši elpošanas ceļos un apakšējā gremošanas traktā, nav skaidrs. Tie var būt vairāki iespējamie mehānismi, piemēram, prbiotikas ražo patogēnu inhibitorus, regulē imūnsistēmu, vai arī kāds cits mehānisms.

Pētījumos iekļautie probiotiku celmi bija Lactobacillus un Bifidobacterium.

 

AVOTS: Georgetown University Medical Center. Probiotic use may reduce antibiotic prescriptions. ScienceDaily. ScienceDaily, 14 September 2018.