PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Augsts holesterīna līmenis uzreiz pēc Ziemassvētku brīvdienām

Doctus
Augsts holesterīna līmenis uzreiz pēc Ziemassvētku brīvdienām
Freepik
Liels daudzums bagātīga Ziemassvētku ēdiena paaugstina holesterīna līmeni asinīs. Uzreiz pēc Ziemassvētku brīvdienām holesterīna līmenis ir par 20 % augstāks nekā vasarā, secinājuši Kopenhāgenas universitātes pētnieki.

Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai kopējais holesterīna un zema blīvuma holesterīna līmenis paaugstinās uzreiz pēc Ziemassvētku brīvdienām, kā arī, vai palielinās hiperholisterēmijas risks uzreiz pēc svētkiem.

Tika veikts novērojuma pētījums ar 25 746 indivīdiem no Kopenhāgenas vispārējās populācijas pētījuma, dalībnieki bija vecumā no 20 līdz 100 gadiem. Galvenie pētījuma iznākumi bija vidējais kopējā un zema blīvuma holesterīna līmenis. Hiperholisterēmija tika definēta kā kopējais holesterīns > 5 mmol/L vai zema blīvuma holesterīns >3 mmol/L.

Decembrī vidējais kopējā un zema blīvuma holesterīna līmenis pieauga, salīdzinot ar vasaras mēnešiem. Decembrī un janvārī veiktie kopējā holesterīna mērījumi bija par 15 % augstāki nekā maijā – jūnijā veiktie mērījumi (p<0,001). Zema blīvuma holesterīna vidējais līmenis pēc Ziemassvētku brīvdienām bija par 20 % augstāks (p<0,001). No visiem tiem dalībniekiem, kuriem noteica holesterīna līmeni pēc Ziemassvētku brīvdienām, 77 % zema blīvuma holesterīns bija virs 3 mmol/L un 89 % kopējais holesterīns bija virs 5 mmol/L. Pētījumā secināja, ka Janvāra pirmajā nedēļā izredzes diagnosticēt hiperholisterēmiju ir 6 reizes augstākas (OR= 6; 95 % TI [4,2 – 8,5]) nekā citā laikā.

Ziemassvētku svinēšana ir saistīta ar paaugstinātu kopējā un zema blīvuma holesterīna līmeni, kā arī augstu hiperholisterēmijs risku. Pētnieki norāda, ka hiperholisterēmijas diagnozi nevajadzētu uzlikt uzreiz pēc Ziemassvētku brīvdienām. Pirms holesterīnu pazeminošas terapijas nozīmēšanas vajadzētu veikt atkārtotu holesterīna līmeņa noteikšanu pēc pāris nedēļām.

AVOTS: Vedel-Krogh S, Kobylecki CJ, Nordestgaard BG, Langsted A. The Christmas holidays are immediately followed by a period of hypercholesterolemia. Atherosclerosis, 2018