PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Augsts šķiedrvielu un pilngraudu produktu patēriņš uzturā saistīts ar zemāku neinfekciju slimību risku

Doctus
Cilvēkiem, kuri uzturā lieto daudz šķiedrvielu un pilngraudu produkutu, ir zemāks neinfekciju slimību risks, nekā cilvēkiem, kuri uzturā retāk lieto šos produktus. Savukārt saistība starp zemas glikēmiskās slodzes un zema glikēmiskā indeksa produktiem vēl arvien ir neskaidra.

40 gadu laikā veiktos novērojuma un klīniskos pētījumos secināts, ka ir ieguvumi veselībai no 25 – 29 g šķiedrvielu apēšanas ikdienā, secināts sistemātiskā apskatā un meta-analīzē, kas publicēti žurnālā The Lancet.

Rezultāti uzrāda 15 – 30 % visu cēloņu un kardiovaskulārās mirstības samazinājumu cilvēkiem, kuri uzturā lieto lielu daudzumu šķiedrvielu, salīdzinot ar tiem, kuri šķiedrvielas lieto ļoti maz. Uzturā lietojot šķiedrvielām bagātus produktus, saslimstība ar koronāro sirds slimību, insultu, 2.tipa cukura diabētu un kolorektālo vēzi samazinās par 16 – 24 %. Uz 1000 iedzīvotājiem tas ir par 13 nāves gadījumiem mazāk un par 6 koronārās sirds slimības gadījumiem mazāk.

Papildus meta-analīzē tika secināts, ka paaugstinot šķiedrvielu uzņemšanu, samazinās ķermeņa svars un holesterīna līmenis.   

Liela daļa cilvēku visā pasaulē dienas laikā ar uzturu uzņem mazāk kā 20 g šķiedrvielu. Šķiedrvielas daudz ir pilngraudu produktos, augļos un dārzeņos.

Sistemātiskajā apskatā iekļāva 185 novērojuma pētījumus, kuros bija dati par 135 miljoniem persongadu un 58 klīniskos pētījumus, kuros piedalījās 4635 pieaugušie. Apskatā fokusējās uz priekšlaicīgu mirstību un saslimstību ar koronāro sirds slimību, kardiovaskulārām slimībām, insultu, 2.tipa cukura diabētu, kolorektālo vēzi un vēzi saistītu ar aptaukošanos.

Šķiedrvielu daudzumu palielinot par 8 g dienā, kopējā mirstība un saslimstība ar koronāro sirds slimību, 2.tipa cukura diabētu un kolorektālo vēzi samazinās par 5 – 27 %. Aizsardzība pret insultu un krūts vēzi arī palielinās.25 – 29 g šķiedrvielu dienā ir adekvāts daudzums, bet dati uzrāda, jo lielāks šķiedrvielu patēriņš, jo lielāka aizsardzība.

Pilngraudu produktu daudzumu palielinot par 15 g dienā, kopējā mirstība un saslimstība ar koronāro sirds slimību, 2.tipa cukura diabētu un kolorektālo vēzi pazeminās par 2 – 19 %.

Pētījumā arī atklāts, ka uzturs ar zemu glikēmisko indeksu un zemu glikēmisko slodzi tikai nedaudz aizsargā no 2.tipa cukura diabēta, jo šie produkti var saturēt cukurus, piesātinātos taukus un sāli.

 

AVOTS: The Lancet. High intake of dietary fiber and whole grains associated with reduced risk of non-communicable diseases. ScienceDaily. ScienceDaily, 10 January 2019.