PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Fiziskās aktivitātes samazina mirstību cukura diabēta pacientiem

Doctus
Pacientiem ar 2.tipa cukura diabētu jāiesaka fiziskās aktivitātes, lai kontrolētu cukura līmeni un uzlabotu sirds veselību. Tā ir viena no rekomendācijām, ko ir izdevusi Eiropas profilaktiskās kardioloģijas asociācija sadarbībā ar Eiropas Kardioloģijas biedrību.

Mazkustīgs dzīvesveids un neveselīgs uzturs ir galvenie iemesli, kādēļ pieaug pacientu skaits ar 2.tipa cukura diabētu un kardiovaskulārām saslimšanām, piemēram infarktu. Cukura diabēts dubulto mirstības risku, bet, jo slaidāks pacients kļūst, jo vairāk šis risks mazinās. Diemžēl liela daļa 2.tipa cukura diabēta pacientu nenodarbojas ar fiziskām aktivitātēm. Pasaulē katram 11 pieaugušajam ir cukura diabēts un 90 % no šiem pacientiem ir 2.tipa cukura diabēts. Gandrīz visiem pacientiem ar 2.tipa cukura diabētu attīstās kardiovaskulāras komplikācijas, kas ir vadošais nāves cēlonis šajā pacientu grupā.

Jaunās rekomendācijas sniedz praktiskus ieteikumus ārstiem, kā motivēt pacientus ikdienā pievērsties fiziskām aktivitātēm, kā nospraust sasniedzamus un izmērāmus mērķus, kā arī izveidot individualizētas treniņprogrammas, lai sasniegtu izvirzītos mērķus.

Rekomendāciju izstrādātāji uzsver, ka ar to vien, ka ārsts iesaka pacientam pievērsties fiziskām aktivitātēm, nepietiek. Ārsta jāpalīdz pacientam izstrādāt personalizētu fizisko aktivitāšu plānu. Ilgstošus rezultātus var panākt izvirzot izmērāmus un sasniedzamus mērķus, svarīgi, lai pacients piedalās fizisko aktivitāšu plāna un mērķu sastādīšanā.  Praktiski un specifiski mērķi motivē pacientus. Gados vecākiem pacientiem var ieteikt izmantot trepes nevis liftu vai ieteikt uz veikalu iet kājām, tie ir viegli realizējami pasākumi, kas sniedz arī reālu ieguvumu veselībai un uzlabo dzīves kvalitāti. Uzlabojoties glikēmijas kontrolei, var mazināt lietoto medikamentu daudzumu.

Kardiorespiratorās darbaspējas un glikēmijas kontrole ir galvenie klīniskie mērķi.  Abi uzlabojas ar fiziskajām aktivitātēm, izmaiņas ir izmērāmas un tieši saistītas ar labsajūtu, saslimstību un mirstību. Fiziskās aktivitātes palīdz arī mazināt asinsspiedienu un holesterīnu. Svara samazināšana nebūtu labākais fizisko aktivitāšu mērķis, jo ir grūti samazināt svaru tikai ar fiziskajām aktivitātēm, un ja vienīgais mērķis ir samazināt svaru, tad pacients ātri vien var kļūt demotivēts un pārtraukt fiziskās aktivitātes. Svara samazināšana ir svarīga, bet tas nevar būt vienīgais mērķis.

Fizisko aktivitāšu veids un intensitāte ir jāpielāgo katram pacientam individuāli. Pētnieki norāda, ka pat nelielas fiziskās aktivitātes ir ļoti svarīgas, pat 2 stundu pastaiga nedēļā samazina sirds slimību risku.

 

AVOTS: Kemps H, Kränkel N, Dörr M, et al. Exercise training for patients with type 2 diabetes and cardiovascular disease: What to pursue and how to do it. A Position Paper of the European Association of Preventive Cardiology (EAPC). European Journal of Preventive Cardiology, 2019; 204748731882042