PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Gripas vakcīna pasargā pacientus ar HOPS no hospitalizēšana

Doctus
Pacientiem ar hronisku obstruktīvu plaušu slimību (HOPS), ja viņi saslimst ar gripu, ir paaugstināts mirstības, smagu komplikāciju un hospitalizācijas risks. Bet, ja šie pacienti ir vakcinēti pret gripu, šis risks ir ievērojami mazāks.

Pretgripas vakcīnas efektivitāte, mazinot ar gripu saistītu hospitalizāciju risku, pacientiem ar HOPS nav labi aprakstīta, un pretgripas vakcinācija ir neapmierinoša.

Pētījumā iekļāva pacientus ar HOPS, kuri tika hospitalizēti jebkādu akūtu elpceļu saslimšanu dēļ. Primārais pētījuma iznākums bija hospitalizācija gripas izraisītu komplikāciju dēļ. Tika identificēti gripas pozitīvi un gripas negatīvi dalībnieki.  

No 4755 hospitalizētiem pacientiem ar HOPS, 4198 (88,3 %) pacientiem bija zināms vakcinācijas statuss. Statistiskā analīze uzrādīja 38 % samazinājumu hospitalizācijas gadījumos vakcinētajiem pret nevakcinētajiem. Gripas vīrusa pozitīviem pacientiem (n=1833; 38,5 %) novēroja augstāku mirstību (9,7 % pret 7,9 %) un biežākas gripas komplikācijas (17,2 % pret 12,1 %), salīdzinot ar gripas vīrusa negatīviem pacientiem. Gripas vīrusa pozitīviem pacientiem mirstības riska faktori bija vecums virs 75 gadiem (OR=3,7; 95 % TI [0,4 – 30,3]), kardiālas blakus saslimšanas (OR=2; 95 % TI [1,3 – 3,2]), ilgstoša uzturēšanās sociālās aprūpes iestādēs (OR=2,6; 95 % TI [1,5 – 4,5]) un skābekļa lietošana mājās (OR=2,9; 95 % TI [1,6 – 5,1]).

Pētnieki secina, ka vakcinācija pret gripu ievērojami samazina ar gripu saistītas hospitalizācijas pacientiem ar HOPS. Paaugstinot vakcinācijas aptveri un agrīni uzsākot pretvīrusa medikamentu lietošanu pacientiem ar HOPS,  var samazināt ar gripu saistītas hospitalizācijas, smagas komplikācijas un mazināt veselības aprūpes izmaksas.

AVOTS: Mulpuru S, Li L, Ye L, et al. Effectiveness of Influenza Vaccination on Hospitalizations and Risk Factors for Severe Outcomes in Hospitalized Patients With COPD. Chest, 2019; 155 (1): 69