PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Probiotikas ir efektīvas bērniem ar funkcionālām vēdersāpēm

Doctus
Probiotikas īstermiņā var mazināt rekurentas vēdersāpes bērniem, secināts pētījumā. Katram ceturtajam skolas vecuma bērnam ir bijušas rekurentas vēdersāpes.

Apskatā analizēti 19 pētījumu rezultāti. Četrpadsmit pētījumos iekļauti bērni ar rekurentām vēdersāpēm  (kopējs termins funkcionālai dispepsijai, abdominālai migrēnai, funkcionālām vēdersāpēm un funkcionālu vēdersāpju sindromam), piecos pētījumos – bērni ar iekaisīgu zarnu slimību. Trīspadsmit pētījumos lietotas probiotikas, biežāk Lactobacillus rhamnosus GG, četros pētījumos izvētētas uztura izmaiņas, ieviešot vairāk šķiedrvielu uzturā, un divos pētījumos analizēti diētas ierobežojumi.

Trīs mēnešus pēc probiotiku lietošanas, dalībniekiem , kuri lietoja probiotikas novēroja uzlabojumus, salīdzinot ar tiem, kuri lietoja placebo (OR=1,63). Probiotiku lietošana bija saistīta ar arī ar sāpju biežuma un intensitātes samazināšanos, bet šiem pierādījumiem bija zema kvalitāte.

Divos pētījumos bērnus novēroja trīs līdz sešus mēnešus pēc probiotiku lietošanas, un arī atklāja, ka bērniem, kuri lietoja probiotikas, vēdersāpes bija retāk (OR=1,94).

Papildus šķiedrvielu uzņemšana ar uzturu nemazināja vēdersāpes.

Šobrīd vēl nav pietiekami daudz pierādījumus, lai pateiktu, tieši kurš probiotiku celms ir efektīvākais, vai cik liela dev un lietošanas režīms.  

Pētnieki secina, ka nākotnes pētījumos jāvērtē iznākumi ilgstošākā laika periodā.  

 

AVOTS: Newlove-Delgado T, Abbott AR, Martin AE. Probiotics for Children With Recurrent Abdominal Pain. JAMA Pediatr. Published online December 28, 2018.