PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Tievam, bet mazkustīgam, tāds pats sirds slimību risks kā tam, kurš ir ar lieko svaru

Doctus
Pieaugušajiem ar veselīgu svaru, bet mazkustīgu dzīvesveidu, var būt tāds pats infarkta vai insulta risks kā pieaugušajam ar lieko svaru, secināts pētījumā.

Ievērojama pieaugušo proporcija ar veselīgu ķermeņa masas indeksu (ĶMI) ir ar potenciāli augstu kardiovaskulāro slimību risku. Pētījuma mērķis bija novērtēt, vai mazkustīgs dzīvesveids pieaugušajiem ar veselīgu svaru paaugstina kardiovaskulāro slimību risku un salīdzināt šo risku ar pieaugušajiem ar lieko svaru. Pētījumā piedalījās pieaugušie no 40 līdz 79 gadu vecumam, par veselīgu svaru tika uzskatīts ĶMI no 18,5 līdz 24,9, savukārt par lieko svaru uzskatīja ĶMI no 25 līdz 29,9. Lai novērtētu kardiovaskulāro slimību risku, tika izmantota Amerikas Kardiologu koledžas/ Amerikas Sirds asociācijas aterosklerotisko kardiovaskulāro slimību riska skala. 29,6 % pieaugušo ar normālu ĶMI bija paaugstināts kardiovaskulāru notikumu risks. Loģistiskajā regresijā, samērojot pēc vecuma, rases, dzimuma, izglītības līmeņa, ienākumu līmeņa, apdrošināšanas statusa un ārsta apmeklējumu skaita iepriekšējā gadā, secināja, ka pieaugušajiem ar normālu ĶMI un aizdusu (OR=1,35; 95 % TI [0,65 – 2,79]), neveselīgu vidukļa apkārtmēru (OR=0,99; 95 % TI [0,6 – 1,61]) un mazāk fiziskajām aktivitātēm kā tiek rekomendēts (OR=0,73; 95 % TI [0,43 – 1,23]) kardiovaskulāro notikumu risks neatšķiras no pieaugušajiem ar lieko svaru. Savukārt pieaugušajiem, kuriem bija normāls ĶMI un kuri regulāri nodarbojās ar fiziskajām aktivitātēm, bija ievērojami zemāks kardiovaskulāro notikumu risks nekā pieaugušajiem ar lieko svaru.

Pētnieki secina, ka pieaugušajiem ar normālu ĶMI, bet mazkustīgu dzīvesveidu. Ir paaugstināts kardiovaskulāru notikumu risks un šis risks ir līdzvērtīgs kā pieaugušajiem ar lieko svaru.  

 AVOTS: Mainous AG, Tanner RJ, Rahmanian KP, et al.  Effect of Sedentary Lifestyle on Cardiovascular Disease Risk Among Healthy Adults With Body Mass Indexes 18.5 to 29.9 kg/m2. Am J Cardiol 2018.