PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Imunitāti stiprinoša pieeja hronisku un atkārtotu augšējo elpceļu slimību ārstēšanā bērniem

Doctus
Preklīniskie un klīniskie dati apstiprina imunitātes stiprināšanas pieejas (mērķtiecīgas imunizācijas un nespecifiskas imūnmodulācijas) efektivitāti atkārtotu augšējo elpceļu infekciju profilaksē un pārvaldībā.

Augšējo elpceļu infekcijas (rinīts, nazofaringīts, tonsilīts, vidusauss iekaisums u.c.) veido 88 % no visām elpceļu infekcijām, īpaši bērniem, tāpēc efektīva to profilakse un ārstēšana visā pasaulē joprojām ir prioritāte. 

Pārskata mērķis bija apkopot pašreizējos pierādījumus un pievērsties galvenajiem jautājumiem par konservatīvu un imunitātes stiprināšanas pieeju atkārtotu un hronisku augšējo elpošanas ceļu infekciju gadījumā, koncentrējoties uz bērnu vecumgrupām.

Meklējumi datubāzēs Academic Search Complete, CENTRAL, Health Source, Nursing/Academic Edition, MEDLINE, clinicaltrials.gov un Cochrane notika 2017. gada martā, informācija tika atjaunināta 2017. gada septembrī, kopumā pārskatot 84 rakstus. Divi neatkarīgi pētnieki koncentrējās uz primārajiem un sekundārajiem parametriem sistemātiskos pārskatos, meta–analīzēs un kontrolētos pētījumos, kuros dalībnieki iedalīti pēc nejaušības principa. Apskatā tika iekļautas arī vadlīnijas un iejaukšanās/novērojuma pētījumi par jaunām pieejām.

Imūnsistēmas relatīvās nenobriešanas dēļ bērni ir īpaši jutīgi pret elpceļu infekcijām, kā arī tādu iespējamu predisponējošu faktoru dēļ kā bērnudārza apmeklējums un/vai toksiski vides faktori (pastiprināta patogēno mikrobu iedarbība, gaisa piesārņojums). Atkārtotas augšējo elpceļu infekcijas var ietekmēt arī veselus bērnus, izraisot klīniskas sekas un komplikācijas, hronisku slimību attīstību. Preklīniskie un klīniskie dati apliecina imunitātes stiprināšanas pieejas, mērķtiecīgas imunizācijas (gripas un pneimokoku vakcīnu) un nespecifiskas imūnmodulācijas (baktēriju lizātu) efektivitāti atkārtotu augšējo elpceļu infekciju (tonsilīta vidusauss iekaisuma, atkārtota akūta un hroniska rinīta) profilaksē un pārvaldībā.

Pārskatā apkopoti dati, kas pierāda, ka dažas uz imunitātes stiprināšanu vērstas stratēģijas (piemēram, vakcinācija un imūnmodulācija), ir izrādījušās efektīvas atkārtotu un hronisku augšējo elpceļu infekciju ārstēšanā un profilaksē bērniem.

AVOTS: Feleszko W, Marengo R, Vieira AS, et al. Immunity‐targeted approaches to the management of chronic and recurrent upper respiratory tract disorders in children. Clinical Otolaryngology, July 2019; 44(4): 502–510.