PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Komplikācijas pirmās grūtniecības laikā saistītas ar paaugstinātu hipertensijas risku vēlākos gados

Doctus
Sievietēm, kurām pirmās grūtniecības laikā ir bijušas komplikācijas, piemēram, priekšlaicīgas dzemdības vai preeklampsija, ir gandrīz divkāršs lielāks risks, ka vēlāk dzīves laikā attīstīsies hipertensija, salīdzinot ar sievietēm bez komplikācijām grūtniecības laikā.

Iepriekšējos pētījumos pierādīts, ka negatīvi grūtniecības iznākumi (mazāks bērns nekā vidēji, priekšlaicīgas dzemdības) ir saistīti ar augstāku hipertensijas, kardiovaskulāro slimību un cukura diabēta risku. Šajā pētījumā iekļāva 4484 sievietes, vidējais vecums pirmās grūtniecības laikā bija 27 gadi. Pētnieki analizēja sieviešu medicīniskos ierakstus divus līdz septiņus gadus pēc viņu pirmajām dzemdībām un analizēja, vai grūtniecības iznākumi ir saistīti ar kardiovaskulāro veselību.

Atklāja, ka 31 % sieviešu ar vismaz vienu komplikāciju pirmās grūtniecības laikā bija hroniska hipertensija, savukārt tikai 17 % sieviešu bez komplikācijā grūtniecības laikā attīstījās hipertensija. Hipertensijas risks pieauga līdz ar komplikāciju skaitu.

Pētnieki norāda, ka ārstiem vairāk jāpievēršas sieviešu veselības anamnēzei, jāizjautā detalizēti par grūtniecību norisi, tas var palīdzēt savlaicīgi konstatēt paaugstinātu kardiovaskulāro slimību risku. Lielākā daļa pētījumā esošo sieviešu nemaz nezināja, ka viņām ir paaugstināts asinsspiediens.

Sievietēm, kurā pirmās grūtniecības laikā ir bijušas komplikācijas, pēc grūtniecības ir jāuzrauga asinsspiediens, svars un holesterīna līmenis, tas ir ļoti svarīgi.

 

AVOTS: NIH/National Heart, Lung and Blood Institute. First-time pregnancy complications linked to increased risk of hypertension later in life: Detailed pregnancy history, prevention strategies may hold a key to improving health outcomes. ScienceDaily, 30 September 2019.