PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Liekais svars pirms 40 gadu vecuma paaugstina vēža risku

Doctus
Starptautiskā pētījumā, kuru vadīja pētnieki no Bergenas universitātes, pētnieki atklāja, ka liekais svars un aptaukošanās paaugstina ļaundabīgu audzēju risku.

Pētījumā atklāja, ka vēža risks paaugstinās, ja ir liekais svars jau pirms 40 gadu vecuma sasniegšanas:

  • par 70 % pieaug endometrija vēža risks;
  • vīriešiem par 58 % pieaug nieru šūnu vēža risks;
  • vīriešiem par 29 % pieaug zarnu vēža risks;
  • par 15 % pieaug visu ar aptaukošanos saistīto vēžu risks.

Ir zināms, ka aptaukošanās ir nozīmīgs atsevišķu vēža veidu riska faktors, šajā pētījumā fokusējās uz aptaukošanās pakāpi, laiku un ilgumu saistībā ar vēža risku.

Pētījumā dalībniekus novēroja vidēji 18 gadus, visiem dalībniekiem veica vismaz divas pārbaudes un apkārtmēra mērījumus. Tika salīdzināts vēža risks dalībniekiem ar lieko svaru/ aptaukošanos un dalībniekiem ar normālu ķermeņa masas indeksu. Vēža risks dalībniekiem ar lieko ķermeņa masu pieauga par 64 % vīriešiem un par 48 % sievietēm.

Aptaukošanās ir globāls izaicinājums un ir saistīts ar paaugstinātu vēža risku. Pētījumā pierādīja, ka liekais svars/ aptaukošanā ir saistīts ar paaugstinātu krūts vēža risku sievietēm pēc menopauzes vecumā, endometrija, nieru šūnu un zarnu vēža risku.

Galvenais pētnieku secinājums ir normāla svara uzturēšana, lai mazinātu vēža risku.

  • Fakti: Pētnieki izmantoja 220 000 indivīdu datus, dalībnieki bija no Norvēģijas, Zviedrijas un Austrijas;
  • Dati no veselības izmeklējumiem, tai skaitā informācija par auguma garumu un svaru, tika savienoti ar nacionālajiem vēža reģistriem;
  • 27 881 indivīdam novērošanas laikā tika diagnosticēts vēzis, no tiem 9761 (35 %) bija saistīti ar aptaukošanos.

 

AVOTS: Bjørge T, Häggström C, Sara Ghaderi S, et al. BMI and weight changes and risk of obesity-related cancers: a pooled European cohort study. International Journal of Epidemiology, 2019