PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ceļā uz vēl efektīvāku pretgripas vakcīnu

Doctus
Pretgripas vakcīna samazina infekcijas iespējamību, bet tomēr, šī brīža vakcīnu efektivitāte ir tikai 40 – 60 %. Jaunā pētījumā pierādīts, kā izmainās RNS līmenis šūnās pēc infekcijas vai vakcīnas. Šis atklājums var palīdzēt izstrādāt vēl efektīvākas pretgripas vakcīnas.

Pētnieki atkārtoti analizēja 18 iepriekš publicētus pētījumus, kuros pētnieki bija ņēmuši asins paraugus no gripas pacientiem un vakcīnas saņēmušajiem un pētīja šos paraugus gēnu ekspresijas noteikšanai. Gēnu ekspresiju var izmērīt, meklējot RNS līmeni šūnās. Kad gēns tiek ekspresēts šūnā, tas nozīmē, ka DNS ir izmantots šī gēna RNS ražošanai. Gēnu ekspresija šūnās var mainīties, reaģējot uz stimuliem, ieskaitot slimību. Motivācija dažādu datu kopu apvienošanai bija tāda, ka parasti mazākās datu kopas nav pietiekamas statistiskās ticamības iegūšanai un būtisku atšķirību noteikšanai.  Apvienojot vairākus pētījumus, palielinās spējas noteikt gēnu ekspresijas atšķirības starp mainīgajiem lielumiem.

Pētnieki atrada 978 gēnus ar izmainītu ekspresiju pēc gripas infekcijas un vakcinācijas pret gripu. Aptuveni trešdaļa no šiem gēniem - 334 - pārklājās, bet apmēram divas trešdaļas - 644 - bija unikāli gripas infekcijas vai gripas vakcinācijas gadījumā. Atšķirīgie gēni tika iesaistīti atšķirīgos organisma procesos. Vairāki gēni, kas, piemēram, gripas infekcijā tika ekspresēti atšķirīgi, ir iesaistīti ķermeņa aizsardzības mehānismos. No otras puses, antigēnu apstrādē tika iesaistīti tikai vakcinācijā ekspresētie gēni, kas stimulē ķermeņa imūno reakciju.

Pētnieki atklāja arī 907 gēnus, kas saistīti ar vecumu un 48, kas saistīti ar dzimumu, kas ietekmē slimības / vakcīnas gēnu ekspresijas izmaiņas. Izpratne par šīm atšķirībām varētu palīdzēt zinātniekiem  izstrādāt universālu vakcīnu.

Pētnieki cer, ka viņu rezultāti kalpos par sākumpunktu turpmākajiem pētījumiem, nodrošinot gēnu mērķus, kurus varētu tālāk izpētīt, izmantojot dzīvnieku modeļus vai pētījumus ar cilvēkiem, izmantojot jaunāku RNS sekvencēšanas tehnoloģiju.

"Mēs atradām lietas, kas raksturīgas gripai vai vakcīnai, tāpēc mums jājautā:" Kāda ir šo gēnu ietekme? "" sacīja pētnieki. "Piemēram, ja vakcīna aktivizē papildus gēnus un ceļus, kurus pati slimība neaktivizē, mums vajadzētu jautāt:" Vai tie ir atbilstoši un vai tos var saistīt ar kādām blakusparādībām? " Tie ir jautājumi, uz kuriem ir jāatbild. "

Lavida R. K. Rogers, Gustavo de los Campos, George I. Mias. Microarray Gene Expression Dataset Re-analysis Reveals Variability in Influenza Infection and Vaccination. Frontiers in Immunology, 2019; 10