PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Antibiotiku lietošana pacientiem ar astmu saistīta ar garāku hospitalizācijas laiku

Doctus
Antibiotiku lietošana pacientiem, kuri hospitalizēti astmas paasinājuma dēļ, pagarina slimnīcā pavadīto laiku un paaugstina izmaksas bez riska mazināšanas, secināts pētījumā.

Pētījuma mērķis bija noskaidrot saistību starp antibiotiku lietošanu un ārstēšanas rezultātu pacientiem, kuri hospitalizēti ar astmu un terapijā lieto kortikosteroīdus.

Šis bija retrospektīvs kohorta pētījums ar 19 811 pieaugušo, kuri hospitalizēti astmas paasinājuma dēļ un ārstēti ar kortikosteroīdiem, datiem.  Agrīna antibiotiku terapija tika definēta kā antibiotiku lietošanas uzsākšana pirmajās divās dienās pēc hospitalizēšanas un antibiotikas izrakstītas uz vismaz 2 dienām. Primārais pētījuma iznākums bija slimnīcā pavadīto dienu skaits. Citi iznākumi bija ārstēšanas neveiksme (mehāniskās ventilācijas uzsākšana, pārvešana uz intensīvās terapijas nodaļu pēc otrās hospitalizācijas dienas, nāve slimnīcā vai atkārtota hospitalizācija astmas dēļ), slimnīcas izmaksas un ar antibiotiku lietošanu saistīta caureja.   

19 811 pacientiem mediānais vecums bija 46 gadi, 14 389 (72,6 %) bija sievietes. Antibiotikas tika izrakstītas 8788 (44,4 %) pacientu. Salīdzinot ar pacientiem, kuri terapijā nesaņēma antibiotikas, ar antibiotikām ārstētie pacienti bija vecāki  (mediānais vecums 48 pret 45), biežāk baltās rases (48,6 % pret 40,9 %), smēķētāji (6,6 % pret 5,3 %) un ar vairāk blakus saslimšanām (piemēram, sirds mazspēju, 6,2 % pret 5,8 %). Tiem, kuri terapijā saņēma antibiotikas bija garāks hospitalizācijas laiks (mediāni 4 pret 3 dienām) un līdzīgs ārstēšanas neveiksmju biežums (5,4 % pret 5,8 %). Antibiotiku izrakstīšana bija saistīta ar 29 % garāku hospitalizācijas laiku (OR=1,29; 95 % TI [1,27 – 1,31]) un lielākām hospitalizācijas izmaksām, bet bez atšķirībām ārstēšanas neveiksmes riskā (OR=0,95; 95 % TI [0,82 – 1,11]).

Pētnieki secina, ka antibiotiku terapija  ir saistīta ar garāku hospitalizācijas laiku, augstākām izmaksām un līdzīgu ārstēšanas neizdošanās risku. Šie rezultāti apstiprina nepieciešamību samazināt neatbilstošu antibiotiku lietošanu pacientiem ar astmu.

AVOTS: Stefam MS, Shieh MS, Spitze KA, et al. Association of Antibiotic Treatment With Outcomes in Patients Hospitalized for an Asthma Exacerbation Treated With Systemic Corticosteroids. JAMA Intern Med. Published online January 28, 2019.