PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Cukura diabēts saistīts ar muguras sāpēm

Doctus
Cilvēkiem ar cukura diabētu ir par 35 % augstāks muguras lejasdaļas sāpju risks un par 24 % augstāks muguras kakla daļas sāpju risks, salīdzinot ar cilvēkiem bez cukura diabēta.

Apmēram puse cilvēku dzīves laikā saskaras ar muguras lejasdaļas vai muguras kakla daļas sāpēm. Iepriekš veiktos pētījumos ir secināts, ka cilvēkiem ar cukura diabētu biežāk novēro arī hroniskas sāpes, tai skaitā, plecu, ceļu un muguras sāpes. Šī pētījuma mērķis bija sistemātiski pārskatīt literatūru un pārbaudīt saistību starp cukura diabētu un muguras lejasdaļas, muguras kakla daļas vai spinālām (muguras un kakla) sāpēm.  

Sistemātiskiem meklējumiem izmantoja Medline, CINAHL, EMBASE, un Web of Science  elektroniskās datu bāzes.

Meta-analīzē tika iekļauti astoņi pētījumi. Meta-analīze uzrādīja, ka cilvēkiem ar cukura diabētu biežāk novēro muguras lejasdaļas sāpes (5 pētījumi; n=131 431; OR=1,35; 95 % TI [1,2 – 1,52]; p<0,001) un muguras kakla daļas sāpes (2 pētījumi; n=6560; OR=1,24; 95 % TI [1,05 – 1,47]; p=0,01), salīdzinot ar cilvēkiem bez cukura diabēta. Rezultāti no viena kohorta pētījuma liecina, ka cukura diabēts nav saistīts ar riska, ka nākotnē attīstīsies muguras kakla daļas, muguras lejasdaļas vai spinālās sāpes.

Pētnieki secina, ka cukura diabēts ir saistīts ar muguras lejasdaļas un muguras kakla daļas sāpēm, kā arī ar spinālām sāpēm. Rezultāti apliecina, ka cukura diabēts bieži vien ir kopā ar muguras sāpēm, tomēr tieša kauzāla saikne starp cukura diabētu un muguras sāpēm nav atklāta.

 

AVOTS: Pozzobon D, Ferreira PH, Dario AB, et al. Is there an association between diabetes and neck and back pain? A systematic review with meta-analyses. PLOS ONE, 2019; 14 (2): e0212030