PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Gados veciem cilvēkiem var tikt nepamanītas nozīmīgas veselības problēmas

Doctus
Pētnieki analizēja sešu bieži izplatītu simptomu (sāpes, nogurums, depresija, trauksme, elpošanas grūtības un miega problēmas) izplatību un ietekmi. Tika atklāts, ka gandrīz pusei no pieaugušo pēc 65 gadu vecuma ir divi vai vairāk no šiem simptomiem, bet ārsti bieži nepamana visus šos simptomus, jo pacients runā tikai par vienu simptomu.

Šīs bija sabiedrībā balstītas personu intervijas, kurās izjautāja 7609 pieaugušos virs 64 gadu vecuma ar mērķi noskaidrot simptomu izplatību un ietekmi. Tika novērtēts simptomu (sāpes, nogurums, elpošanas grūtības, miega problēmas, depresija un trauksme) daudzums pētījuma sākumā. Kopējais simptomu skaits variēja no nulles līdz seši. Tika analizēti vairāki iznākumi, tai skaitā pārvietošanās stabilitāte un ātrums, kopējā apakšējo ekstremitāšu funkcionēšana, tai skaitā atkārtoti kritieni (divi vai vairāk gada laikā), hospitalizācijas, invaliditāte, ievietošana aprūpes mājās un mirstība.

25 % intervēto nekonstatēja nevienu no augstāk minētajiem simptomiem, 26,6 % - vienu simptomu, 20,7 % - divus, 14 % - trīs un 13,6 % - četrus un vairāk simptomus. Simptomu skaits pieauga līdz ar intervējamā vecumu un bija augstāks sievietēm nekā vīriešiem. Sāpes un nogurums bija biežākie kopā esošie simptomi. Augstāks simptomu skaits bija saistīts ar samazinātām fiziskajām spējām. Piemēram, ar vienu, diviem, trim un četriem vai vairāk simptomiem pārvietošanās ātrums bija attiecīgi par 0,04, 0,06, 0,09 un 0,13 m/s lēnāks, nekā tiem, kuriem nebija šo simptomu.  Smagu iznākumu risks pieauga līdz ar simptomu skaita pieaugumu. Piemēram, salīdzinot ar tiem, kuriem nebija šie simptomi, atkārtotu kritienu risks bija 1,48 (95 % TI [1,3 – 1,7]) ar vienu simptomu, 1,54 (95 % TI [1,32 – 1,8]) ar diviem simptomiem, 1,9 (95 % TI [1,55 – 2,32]) ar trim simptomiem un 2,38 (95 % TI [2 – 2,83]) ar četriem un vairāk simptomiem.

Pētnieki secina, ka gados veciem cilvēkiem bieži vien vienlaicīgi ir vairāki no analizētajiem simptomiem un jo vairāk ir simptomu, jo augstāks negatīvu iznākumu risks. Simptomi norāda uz iespējamajiem ārstēšanas mērķiem, lai uzlabotu iznākumus un pacients būtu sistemātiski jāizjautā par šiem simptomiem.

 

AVOTS:  Patel KV, Guralnik JM, Phelan EA, at al.  Symptom Burden Among Community‐Dwelling Older Adults in the United States. Journal of the American Geriatrics Society, 2018.