PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ērču encefalīts Eiropā: epidemioloģija, diagnostika, profilakse un ārstēšana

Doctus
Palielinoties cilvēku skaitam, kuri iespējams ir pakļauti ērču encefalīta riskam, pētnieki apkopojuši visaptverošu pārskatu par ērču encefalīta epidemioloģiju, klīniskajām pazīmēm, pieejamajiem diagnostiskajiem instrumentiem un ārstēšanu.

Ērču encefalīts ir veselības apdraudējums, kas izplatās daudzās Eiropas valstīs. Sociālekonomisko, ekoloģisko un klimatisko faktoru kombinācija, kā arī uzņēmīgāku saimnieku klātbūtne veicina pieaugošu saslimšanas gadījumu skaitu ar ērču encefalītu. 

Ērču encefalīts ir nozīmīgs centrālās nervu sistēmas infekcijas cēlonis, kas var rezultēties ilgstošās neiroloģiskās problēmās un pat beigties letāli.

Diagnostika galvenokārt balstās klīniskos simptomos un diagnoze tiek apstiprināta seroloģiski un molekulāri gan serumā, gan cerebrospinālā šķīdumā.  

Šobrīd nav pieejama specifiska pretvīrusa terapija ērču encefalīta izraisītas infekcijas ārstēšanai, turklāt atsevišķos gadījumos var būt nepieciešama papildus ārstēšana intensīvās terapijas nodaļā un mākslīgā elpināšana īpaši smagos gadījumos.

Ierobežoto ārstēšanas iespēju dēļ, ar slimību saistītas saslimstības un mirstības mazināšanā ļoti svarīga ir efektīva vakcinācija.

Galvenie secinājumi:

  • Ērču encefalīts ir nopietns veselības apdraudējums, kas izplatās daudzās Eiropas daļās;
  • Ērču encefalīts ir nopietns centrālās nervu sistēmas infekcijas cēlonis;
  • Nav pieejama specifiska pret vīrusa terapija;
  • Problēmas izpratne un efektīva vakcinācija ir svarīgākie stūrakmeņi, lai novērstu ar ērču encefalītu saistītu saslimstību un mirstību.

 

AVOTS: Riccardi N, Antonello AR, Luzzati R,et al. Tick-borne encephalitis in Europe: a brief update on epidemiology, diagnosis, prevention, and treatment. European Journal of Internal Medicine. Available online 22 January 2019