PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Antibiotiku lietošana saistīta ar augstāku infarkta un insulta risku sievietēm

Doctus
Sievietēm, kuras ilgstoši lieto antibiotikas, ir paaugstināts infarkta un insulta risks, secināts pētījumā ar gandrīz 36 500 sievietēm.

Arvien pieaug pētījumu skaits, kuri apstiprina saistību starp ilgstošu antibiotiku lietošanu un izmainītu mikrofloru un iespējams saistību ar kardiovaskulārām slimībām. Šī pētījuma mērķis bija novērtēt saistību starp ilgstošu antibiotiku lietošanu un kardiovaskulāriem notikumiem.  

Pētījumā iekļāva 36 429 sievietes bez kardiovaskulārām slimībām un vēža. Tika analizēts antibiotiku lietošanas ilgums saistībā ar kardiovaskulāriem notikumiem jaunām sievietēm (20 – 39 gadi), pusmūža sievietēm (40 – 59 gadi) un seriorēm (60 + gadi). 7,6 novērošanas gadu laikā 1056 dalībniecēm attīstījās kardiovaskulārs notikums. Sievietēm, kuras lietoja antibiotikas ilgstoši (>=2 mēneši), pēc samērošanas ar iespējamiem jaucējfaktoriem (demogrāfiski faktori, diēta un dzīvesveids, antibiotiku lietošanas iemesls, aptaukošanās, slimības statuss un citu medikamentu lietošana) bija augstāks kardiovaskulāru notikumu risks (HR=1,32; 95 % TI [1,03 – 1,7]), salīdzinot ar sievietēm, kuras nelietoja antibiotikas. Ilgstoša antibiotiku lietošana pusmūžā arī bija saistīta ar augstāku kardiovaskulāru notikumu risku. Savukārt jaunām sievietēm šādu saistību nenovēroja.  

Pētnieki analizēja antibiotiku lietošanu dažādos sieviešu vecuma posmos, ilgstoša antibiotiku lietošana sievietēm pusmūžā un seniorēm bija saistīta ar paaugstinātu kardiovaskulāru notikumu risku vēlāk dzīves laikā.

 

AVOTS: Heianza Y, Zheng Y, Ma W, et al. Duration and life-stage of antibiotic use and risk of cardiovascular events in women. European Heart Journal, 2019