PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Aptaukošanās: neatkarīgs trauksmes un depresijas riska faktors bērniem un pusaudžiem

Doctus
Aptaukošanās ir saistīta ar paaugstinātu trauksmes un depresijas risku bērniem un pusaudžiem, šis risks nav saistīts ar tādiem tradicionāliem riska faktoriem kā vecāku psihiskās saslimšanas un sociālekonomiskais stāvoklis.

Zviedrijā veiktā pētījumā ar 12 000 bērnu, kuri tika ārstēti no aptaukošanās, un vairāk kā 60 000 kontroles grupas bērnu, atklāja, ka meitenēm ar aptaukošanos ir par 43 % augstāks trauksmes un depresijas risks, nekā meitenēm vispārējā populācijā. Līdzīgi zēniem bija par 33 % augstāks depresijas un trauksmes risks.

Līdz šim bija novērots, ka trauksme un depresija ir bieži sastopamas problēmas bērniem ar aptaukošanos, bet nebija zināms, vai šī saistība ir neatkarīga no citiem riska faktoriem. Pētnieki no Karoliskas institūta Zviedrijā veica nacionālu populācijā balstītu pētījumu, lai noskaidrotu, vai aptaukošanās ir neatkarīgs trauksmes un depresijas riska faktors. Pētījumā iekļāva 12 507 bērnus (5 – 17 gadi) ar aptaukošanos un 60 063 kontroles grupas bērnus no vispārējās populācijas, pielāgojot pēc vecuma, dzimšanas gada un dzīvesvietas.

Pētnieki rezultātus samēroja pēc zināmiem trauksmes un depresijas riska faktoriem, tai skaitā, migrācijas, neiropsihiatriskiem traucējumiem, vecāku psihiskām saslimšanām un sociālekonomiskā stāvokļa.

Kopumā 4230 bērniem un pusaudžiem pētījuma laikā attīstījās trauksme un depresija. Aptaukošanās bija cieši saistīta ar augstāku trauksmes un depresijas risku bērnībā un pusaudžu gados. Meitenēm (11,6 % pret 6 %) un zēniem (8 % pret 4,1 %) ar aptaukošanos biežāk diagnosticēja trauksmi un depresiju, salīdzinot ar vispārējo populāciju. Analizējot dziļāk un neiekļaujot bērnus ar  neiropsihiatriskiem traucējumiem vai trauksmi un depresiju ģimenes anamnēzē, risks bija vēl augstāks. Īpaši zēniem ar aptaukošanos trauksmes un depresijas risks bija divas reizes augstāks nekā zēniem ar normālu svaru, meitenēm šis risks bija 1,5 reizes augstāks.

Pētījuma rezultāti apstiprina, ka bērniem un pusaudžiem ar aptaukošanos ir paaugstināts trauksmes un depresijas risks.

 

AVOTS: European Association for the Study of Obesity. Nationwide study suggests obesity as an independent risk factor for anxiety and depression in young people.  ScienceDaily, 27 April 2019.