PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Izmainītas izziņas spējas un nogurums pacientiem ar ziedputekšņu alerģiju

Doctus
Alerģija ir saistīta ar tādiem nespecifiskiem simptomiem kā nogurums un izmainītas izziņas spējas. Pacienti ar alerģiju biežāk cieš arī no miega traucējumiem.

Pētījumā, kurā tika analizētas giālo šūnu marķiera translokālā proteīna (TSPO) sezonālās izmaiņas, tika analizēts arī nogurums, miegs un izziņas spējas pacientiem ar alerģiju saistībā ar sezonālajām izmaiņām TSPO, izmantojot pozitronu emisijas tomogrāfijas (PET) metodi. Ziedputekšņu sezonā un pēc šīs sezonas tika analizēti 10 pacienti ar smagu sezonālu alerģiju un 13 veseli kontroles grupas cilvēki, izmantojot PET. Subjektīvi tika novērtēts nogurums un miegainība, objektīvi un subjektīvi mērīja miegu un izziņas spējas.

Pētnieki secināja, ka pacientiem ar alerģiju ir īsāks kopējais miegā pavadītais laiks, neatkarīgi no ziedputekšņu sezonas, salīdzinot ar kontroles grupu. Pacientiem ar alerģiju konstatēja sliktāku miega kvalitāti ziedputekšņu sezonā, bet augstāku dziļā miega proporciju. Šie efekti paralēli paaugstināja arī nogurumu un miegainību, tāpat paaugstinājās arī IL-5 un TNF-α līmenis  ziedputekšņu sezonā, bet tie nebija saistīti ar TSPO līmeni smadzenēs. Pacienti ar alerģiju ziedputekšņu sezonā uzrādīja arī sliktākus rezultātus uzmanības testos un darbaspējās.

Pētnieki izsaka pieņēmumu, ka izmainītā miega kvalitāte kopā ar neiroiekaisuma mehānismu, rezultējas nogurumā un izmainītās izziņas spējās pacientiem ar alerģiju.

 

AVOTS: Renberg Tamm S, Cervenka S, Forsberg A, et al. Impaired cognition and fatigue; the role of sleep and neuroinflammation for non-specific symptoms in allergy. Brain, Behavior, and Immunity, Volume 76, Supplement, February 2019, Pages e12-e13