PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Metformīna lietošana grūtniecības laikā saistīta ar aptaukošanos bērnam

Doctus
Metformīna lietošana grūtniecības laikā mātēm ar policistisko olnīcu sindromu (PCOS) rezultējas retākos spontānos abortos un priekšlaicīgās dzemdībās, bet bērniem, kuri dzemdē ir saņēmuši metformīna ekspozīciju ir augstāks aptaukošanās risks vēlākos gados.

Metformīna lietošana, lai ārstētu gestācijas cukura diabētu un 2.tipa cukura diabētu,  grūtniecības laikā pieaug, tas uzlabo arī grūtniecības iznākumus pacientēm ar PCOS un aptaukošanos. Metformīns, šķērsojot placentāro barjeru, var radīt ilgtermiņa efektus bērnam. Šajā pētījumā analizēja metformīna efektus uz bērnu kardiometaboliskajiem riska faktoriem, novērojot tos 5 – 10 gadus.

Šis bija divkārtnepārredzams, nejaušināta iedalījuma pētījums, kurā salīdzināja metformīna lietošanu ar placebo grūtniecēm ar PCOS. Pētījums tika veikts laika period 2005.gada 4.februāris – 2009.gada 27.janvāris. Pētījumā iekļāva 257 sievietes (18 – 45 gadi) ar PCOS ar 274 vienaugļa grūtniecībām, 17 sievietes piedalījās pētījumā divas reizes.  Sievietes tika nejaušināti iedalītas divās grupās: vienas lietoja metformīnu (2000 mg/ dienā), otras – placebo. Novērojot šajās grūtniecībās dzimušos bērnus, primārais iznākums bija ķermeņa masas indekss 5 -10 gadu vecumā.

No 255 uzaicinātajiem bērniem pētījumā piedalījās 141 (55 %). Māšu sākotnējie rādītāji pirmajā trimestrī bija līdzīgi abām grupām. Bērniem, kuru mātes bija metformīna grupā bija augstāki ķermeņa masas rādītāji, salīdzinot ar bērniem, kuru mātes bija placebo grupā (vidējo rādītāju atšķirība bija 0,41; 95 % TI [0,03 – 0,78]; p<0,05).

Paaugstināts ķermeņa masas indekss ar metformīnu eksponētajiem bērniem var norādīt uz iespējami augstāku kardiometabolās veselības risku. Nevar izslēgt ietekmi uz pieauguša cilvēka veselību.

 

AVOTS: Engen Hanem LG, Salvesen O, Juliusson PB, et al. Intrauterine metformin exposure and offspring cardiometabolic risk factors (PedMet study): a 5–10 year follow-up of the PregMet randomised controlled trial. The Lancet Child & Adolescent Health, Volume 3, Issue 3, March 2019, Pages 166-174