Olu lietošana uzturā nepaaugstina insulta risku

Doctus . | 2019. gada 22. maijs

Somijā veiktā pētījumā secināts, ka mērena holesterīna uzņemšana ar uzturu vai vienas olas apēšana ikdienā, nav saistīta ar paaugstinātu insulta risku.

Epidemioloģiskos pētījumos ir pierādīta apgriezta saistība starp olu lietošanu uzturā (galveno uztura holesterīna avotu) un insultu. Tomēr pierādījumi šai saistībai vēl arvien nav pietiekami, īpaši, kas attiecas uz apolipoproteīnu E4 (apoE4), tas ietekmē holesterīna metabolismu. Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistība starp olu un holesterīna lietošanu un insulta risku, kā arī nozīmīgāko insulta riska faktoru - asinsspiedienu - pusmūža un gados vecākiem vīriešiem Somijā. Tika pētīts arī, vai apoE fenotips var izmainīt šo saistību. Kopumā pētījumā 1984. - 1989.gadā iekļāva 1950 vīriešus vecumā no 42 līdz 60 gadiem. Informācija par apoE4 fenotipu bija pieejama par 1015 vīriešiem. Uztura paradumi tika novērtēti pētījuma sākumā, insulta gadījumi tika novērtēti sasaistot datus ar izrakstiem no slimnīcām.  21,2 novērošanas gadu laikā (SD 7,2 gadi) tika konstatēti 217 insulta gadījumi: 166 išēmiski insulti un 55 hemorāģiski insulti. Salīdzinot augstāko olu patēriņa kvintīli ar zemāko, secināja, ka draudu attiecība kopējam insultam ir 0,81 (95 % TI [0,54 - 1,23]), 0,84 išēmiskam insultam (95 % TI [0,53 - 1,34]) un 0,75 (95 % TI [0,32 - 1,77]) hemorāģiskam insultam. Attiecīgi līdzīgi rezultāti tika iegūti arī attiecībā uz holesterīna uzņemšanu, salīdzinot augstāko kvartīli ar zemāko: kopējā insulta draudu attiecība 0,86 (95 % TI [0,57 - 1,32), išēmiskam insultam 0,74 (95 % TI [0,46 - 1,2]) un hemorāģiskam insultam (95 % TI [0,45 - 2,66]). Disatoliskais asinsspiediens bija par 1,6 mmHg zemāks augstākajā olu patēriņa kvintīli, salīdzinot ar zemāko, attiecībā uz sistolisko asinsspiedienu saistību nenovēroja ne ar olu patēriņu, ne kopējo uzņemto holesterīnu. ApoE fenotips (32 % bija apoE4 fenotips) neietekmēja šo saistību. Pētnieki secina, ka ne olu, ne holesterīna uzņemšana ar uzturu nav saistīta ar insulta risku, neatkarīgi no apoE fenotipa.  

AVOTS: Abdollahi AM, Virtanen HEK, SVoutilainen S,  et al. Egg consumption, cholesterol intake, and risk of incident stroke in men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. The American Journal of Clinical Nutrition, 2019

Uz augšu ↑