PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Sabiedrība neatpazīst pēcdzemdību depresiju vīriešiem

Doctus
Cilvēki divreiz biežāk pareizi atpazīst pēcdzemdību depresiju sievietēm nekā vīriešiem, secināts pētījumā.

Ar pēcdzemdību depresiju sastopas 6 – 13 % jauno vecāku, bet tikai neliela daļa cilvēku, kuriem ir šī depresija, saņem optimālu ārstēšanu. Viens no iemesliem ir slikta psihiskās veselības pratība par pēcdzemdību depresiju.   

Pētījumos ir analizēta psihiskās veselības pratība par māšu pēcdzemdību depresiju, bet līdzīgi pētījumi par abu vecāku pēcdzemdību depresijas atpazīšanu līdz šim nebija veikti.

Pētījumā iekļāva 406 britu pieaugušos, lai apjautātu, vai viņi atpazīst pēcdzemdību depresijas gadījumus sievietēm un vīriešiem. Dalībniekiem aprakstīja situācijas un lūdza izstāstīt, vai konkrētajās situācijās, kas ir aplams.  

Dalībnieki biežāk novēroja, ka kaut kas nav kārtībā ar epizodēs aprakstītajām sievietēm (97 %) nekā vīriešiem (75,9 %). No tiem dalībniekiem, kuri saprata, ka kaut kas nav kārtībā, 90,1% dalībnieku pareizi aprakstīja, ka sievietei ir pēcdzemdību depresija, savukārt attiecībā uz vīriešiem tikai 46,3 % tika izteiktas pareizas aizdomas par pēcdzemdību  depresiju. Dalībnieki arī izrādīja daudz pozitīvāku attieksmi pret sieviešu pēcdzemdību depresiju, salīdzinot ar vīriešu pēcdzemdību depresiju.

Pētnieki secina, ka sabiedrība ir jāizglīto vecāku pēcdzemdību jautājumos, jāskaidro, ka pēcdzemdību depresija var būt abiem vecākiem ne tikai mātēm.

  

AVOTS: Swami V, Barron D, Smith L, Furnham A. Mental health literacy of maternal and paternal postnatal (postpartum) depression in British adults. Journal of Mental Health, 2019; 1