PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Sojā esošās olbaltumvielas pazemina holesterīna līmeni

Doctus
Sojā esošās olbaltumvielas var nedaudz, bet statistiski ticami pazemināt holesterīna līmeni, secināts pētījumā.

ASV Pārtikas un medikamentu pārvalde (FDA) plānoja izņemt sojas produktus no sirdij veselīgo produktu saraksta, tādēļ pētnieki veica meta-analīzi, lai novērtētu sojas ietekmi uz sirds veselību.

No pieejamajiem 46 pētījumiem 43 dati bija pietiekami, lai tos iekļautu meta-analīzē. 41 pētījumā analizēja olbaltumvielu efektu uz zema blīvuma lipoproteīnu (ZBL) holesterīnu, visos 43 pētījumos bija arī informācija par kopējo holesterīnu.

Pētnieki atklāja, ka sojā esošās olbaltumvielas pieaugušajiem samazina ZBL holesterīnu par 3 līdz 4 %. Ja ar sojas produktiem tiek aizvietoti piesātinātos taukus un holesterīnu saturoši produkti, tad ieguvumi ir vēl lielāki.  Pētnieki cer, ka šīs meta-analīzes rezultāti būs pietiekami, lai neizslēgtu soju no sirdij veselīgo produktu saraksta. Tāpat pētnieki cer, ka sabiedrība turpinās lietot augu valsts produktus.

AVOTS: Mejia SB, Messina M, Li SS, et al. A Meta-Analysis of 46 Studies Identified by the FDA Demonstrates that Soy Protein Decreases Circulating LDL and Total Cholesterol Concentrations in Adults. The Journal of Nutrition, 2019