PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Valriekstu lietošana uzturā var palīdzēt mazināt asinsspiedienu

Doctus
Valriekstu lietošana uzturā kombinācijā ar diētu, kurā ir zems piesātināto tauku īpatsvars, var palīdzēt mazināt asinsspiedienu cilvēkiem ar kardiovaskulāro slimību risku, secināts pētījumā.

Nejaušināta iedalījuma, kontrolētā pētījumā pētnieki analizēja efektus, kādi rodas aizstājot piesātinātos taukus ar valriekstiem. Secināja, ka pētījuma dalībniekiem, kuri uzturā lietoja valriekstus kombinācijā ar zemāku piesātināto tauku īpatsvaru uzturā, bija zemāks asinsspiediens.

Pētījumam tika atlasīti 45 dalībnieki ar lieko svaru vai aptaukošanos, vecumā starp 30 un 65 gadiem. Pētījuma sākumā visi dalībnieki divas nedēļas lietoja vienādu uzturu, kurā 12 % no visām uzņemtajām kalorijām sastādīja piesātinātie tauki. Pēc šīm divām nedēļām, dalībnieki nejaušināti tika iedalīti trīs grupās: viena grupa lietoja valriekstus, otra grupa – tādu pašu daudzumu alfa linolēnskābi (ALA) un polinepiesātinātās taukskābes, bet nelietoja valriekstus, trešā grupa – daļēji aizvietoja oleīnskābes uzņemšanu, bet arī nelietoja valriekstus. Visās trīs diētās ar valriekstiem vai augu eļļām uzņēma 5 % piesātināto tauku; visi dalībnieki ievēroja katru no diētām 6 nedēļas, starp diētu periodiem bija pārtraukumi. Pēc katra diētas perioda pētnieki analizēja dalībnieku kardiovaskulāros risku faktorus, tai skaitā centrālo sistolisko un diastolisko asinsspiedienu, brahiālo spiedienu un holesterīna līmeni.

Pētnieki atklāja, ka visām trim diētām bija pozitīvais efekts uz kardiovaskulāriem iznākumiem, tomēr no diētas ar valriekstiem bija lielākie ieguvumi, tai skaitā, zemāks centrālais diastoliskais asinsspiediens.

AVOTS: Tindall AM, Petersen KS, Skulas‐Ray AC, et al. Replacing Saturated Fat With Walnuts or Vegetable Oils Improves Central Blood Pressure and Serum Lipids in Adults at Risk for Cardiovascular Disease: A Randomized Controlled‐Feeding Trial. Journal of the American Heart Association, 2019; 8 (9)