Ar uzturu uzņemts cinks aizsargā pret Streptococcus pneumoniae infekciju

Doctus . | 2019. gada 29. augusts

Pētnieki atklājuši svarīgu saistību starp ar uzturu uzņemtu cinku un aizsardzību pret Streptococcus pneumoniae, pneimonijas primāro bakteriālo cēloni.

Ir aprēķināts, ka pasaulē gandrīz 2 miljardiem cilvēku ir cinka deficīts, bet kādā veidā cinka trūkums paaugstina infekciju risku līdz šim nebija īsti skaidrs.

Melnburnas universitātē veiktā pētījumā  noskaidroja, kā imūnsistēma izmanto cinku, lai aizsargātu organismu pret Streptococcus pneumoniae. Pētnieki salīdzināja infekcijas attīstību pelēm, kuras tika barotas ar atšķirīgu cinka līmeni. Tika atklāts, ka pelēm ar zemu cinka uzņemšanas līmeni infekcija attīstās trīs reizes ātrāk, jo to imūnsistēmai trūkst cinka, kas palīdz iznīcināt baktērijas. Ar uzturu uzņemts cinks ir saistīts ar imūno funkciju un rezistenci uz bakteriālām infekcijām, bet kā tas nodrošina aizsardzību, vel arvien nav skaidrs. Pētījumā noskaidroja, ka cinks tiek mobilizēts uz infekcijas vietu, kur tas palīdz cīnīties ar Streptococcus pneumoniae baktērijām. Pētījums arī pastiprina, ka specifiskas imūnšūnas var izmantot cinku, lai iznīcinātu Streptococcus pneumoniae.

Pneimonija ir cēlonis vairāk kā vienam miljonam nāves gadījumu katru gadu, ar lielāko slogu valstīs, kur cinka deficīts ir bieži sastopams.

Pētījuma rezultāti iezīmē nepieciešamību adekvātā daudzumā uzņemt cinku ar uzturu, lai palīdzētu kontrolēt pneimoniju radīto slogu.

 

AVOTS: Eijkelkamp BA, Morey JR, Neville SL, et al. Dietary zinc and the control of Streptococcus pneumoniae infection. PLOS Pathogens, 2019; 15 (8): e1007957

Uz augšu ↑