PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Psihiskās saslimšanas ir bieži sastopamas bērniem un pieaugušajiem ar nieru mazspēju

Doctus
Jaunā pētījumā atklāts, ka psihiskas slimības bieži sastopamas bērniem un pieaugušajiem ar nieru mazspēju, un hospitalizācija šādu slimību gadījumā ir saistīta ar lielāku agrīnas nāves risku pieaugušajiem. Rezultāti liecina, ka ārstiem, kuri aprūpē hospitalizētus pacientus ar nieru mazspēju, būtu jāzina un jābūt gataviem pārvaldīt psihiskos traucējumus.

Pētījumā tika analizēta saistība starp hospitalizēšanas gadījumiem psihisku saslimšanu dēļ un visu cēloņu mirstību pēc izrakstīšanas no stacionāra pacientiem ar dialīzi. Statistiskajai analīzei tika izmantots Cox proporcionālo draudu modelis.

Pirmajā gadā pēc dialīzes uzsākšanas 71 % senioru, 66 % pieaugušo un 64 % bērnu tika hospitalizēti vismaz vienu reizi gada laikā. Apmēram 2 % pieaugušo un 1 % bērnu tika hospitalizēti ar primāro diagnozi – psihiska saslimšana. Biežāk izplatītās primārās psihiskās saslimšanas bija depresija/ garastāvokļa traucējumi pieaugušajiem un bērniem un organiskie traucējumi/ demences – senioriem. Hospitalizāciju izplatība pieauga līdz ar dialīzes ilgumu. 19 % senioru, 25 % pieaugušo un 15 % bērni tika hospitalizēti ar sekundāro diagnozi – psihiska saslimšana. Visu cēloņu mirstība pieaugušiem dialīzes pacientiem bija augstāka, ja primārā vai sekundārā diagnoze bija psihiska saslimšana (attiecīgi HR=1,29; 95 % TI [1,26 – 1,32] un HR=1,11; 95 % TI [1,10 – 1,12]), salīdzinot ar dialīzes pacientiem bez psihiskas saslimšanas.

Pētnieki secina, ka psihiskas saslimšanas pacientiem ar dialīzi ir bieži sastopamas un pieaugušajiem saistītas ar augstāku pāragras mirstības risku.

 

AVOTS: Kimmel PL, Fwu CW, Abbott KC, et al. Psychiatric Illness and Mortality in Hospitalized ESKD Dialysis Patients. Clinical Journal of the American Society of Nephrology, 2019; CJN.14191218