PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Labāks miegs saistīts ar zemāku sirds un asinsvadu slimību un insulta risku

Doctus
Veselīgi miega paradumi ir saistīti ar vienu trešdaļu zemāku sirds slimību un insulta risku, pat tiem, kuriem ir augsts ģenētiskais risks.

Pētījuma mērķis bija novērtēt saistību starp kombinētu miega uzvedību un ģenētisko risku un sirds un asinsvadu slimībām (SAS). Pētījumā iekļāva 385 292 dalībniekus bez sirds un asinsvadu slimībām pētījuma sākumā. Tika izveidota  miega novērtēšanas skala, izmantojot piecus miegu raksturojošus faktorus, un tika definētas zema riska grupas: agrīns hronotips, 7 – 8 miega stundas diennaktī, nekad/ reti bezmiegs, nekrāc un nav bieži garas diendusas. Tika aprēķināts arī svērtais SAS vai insulta risks. 8,5 novērošanas gadu laikā tika dokumentēti 7780 jauni SAS gadījumi, tai skaitā, 4667 hroniskas sirds slimības un 2650 insulti. Salīdzinot ar dalībniekiem, kuriem miega skalā bija 0 – 1, dalībniekiem ar rezultātu 5 bija par 35 % (95 % TI [19 – 48 %]) zemāks SAS risks, par 34 % (95 % TI [22 – 44 %]) zemāks hroniskas sirds slimības risks un par 34 % (95 % TI [25 – 42 %]) zemāks insulta risks. Gandrīz 10 % no visiem sirds un asinsvadu slimību gadījumiem ar saistīt ar sliktu miega kvalitāti. Dalībnieki ar sliktiem miega paradumiem un augstu ģenētisko risku uzrādīja visaugstāko hroniskas sirds slimības un insulta risku.

Lielā perspektīvā pētījumā secināts, ka veselīgi miega ieradumi ir saistīti ar zemāku sirds un asinsvadu, hroniskas sirds slimības un insulta risku dalībniekiem ar zemu, mērenu un augstu ģenētisko risku.

 

AVOTS: Fan M, Sum D, Zhou T, et al. Sleep patterns, genetic susceptibility, and incident cardiovascular disease: a prospective study of 385 292 UK biobank participants. European Heart Journal, ehz849, 18 December 2019