PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Uzturam ir tūlītējs efekts uz spermas kvalitāti

Doctus
Spermas kvalitāti ietekmē uzturs un efekts ir ļoti ātrs, tāds ir galvenais secinājums Linköping Universitātes veiktā pētījumā, kurā jauniem veseliem vīriešiem deva ar cukuru bagātu uzturu.

Pētījumā pierādīja, ka uzturs ietekmē spermatozoīdu kustīgumu, un šī izmaiņas saistītas ar izmaiņām to īpašās molekulās. Pētījums atklāja ātru iedarbību, kas ir pamanāma pēc vienas līdz divām nedēļām.

Spermas kvalitāti var ietekmēt dažādi vides un dzīvesveida faktori, no tiem aptaukošanās un ar to saistītās slimības, piemēram, cukura diabēts.

Pētnieku grupa, kas veica jauno pētījumu, ir ieinteresēta epiģenētiskajās parādībās, kas saistītas ar fizikālo īpašību vai gēnu ekspresijas līmeņu maiņu pat tad, ja netiek mainīts ģenētiskais materiāls - DNS secība. Dažos gadījumos šādas epiģenētiskas izmaiņas var rezultēties ar to, ka īpašības no vecākiem pāriet pēcnācējiem ar spermas vai olšūnas palīdzību.

Iepriekš veiktos pētījumos zinātnieki pierādīja, ka vīriešu augļu mušas, kuras neilgi pirms pārošanās bija patērējušas daudz cukura, biežāk ieguva pēcnācējus, kuriem bija liekais svars. Līdzīgi pētījumi ar pelēm liecina, ka maziem RNS fragmentiem, kas pazīstami kā tsRNA, ir nozīme šajās epiģenētiskajās parādībās, kas parādās nākamajā paaudzē. Šie RNS fragmenti ir sastopami neparasti lielā daudzumā daudzu sugu spermā, ieskaitot cilvēkus, augļu mušas un peles. Līdz šim viņu funkcija nav sīki izpētīta. Zinātnieki ir spekulējuši, ka spermas RNS fragmenti var būt iesaistīti epiģenētiskās parādībās, taču vēl ir pāragri teikt, vai tas tā ir cilvēkiem. Jauno pētījumu pētnieki uzsāka, lai izpētītu, vai liels cukura patēriņš ietekmē RNS fragmentus cilvēka spermā.

Pētījumā tika pārbaudīti 15 normāli, nesmēķējoši jauni vīrieši, kuri ievēroja diētu, kurā viņiem divas nedēļas tika dots viss zinātnieku noteiktais ēdiens. Uztura pamatā bija Ziemeļvalstu veselīga uztura ieteikumi par uzturu, izņemot vienu izņēmumu: otrajā nedēļā pētnieki katru dienu pievienoja cukuru, kas atbilst apmēram 3,5 litriem gāzētu dzērienu vai 450 gramiem konditorejas izstrādājumu. Spermas kvalitāte un citi dalībnieku veselības rādītāji tika pētīti pētījuma sākumā, pēc pirmās nedēļas (kuras laikā viņi ēda veselīgu uzturu) un pēc otrās nedēļas (kad dalībnieki papildus bija patērējuši lielu daudzumu cukura).

Pētījuma sākumā trešdaļai dalībnieku bija zems spermatozoīdu kustīgums. Kustīgums ir viens no vairākiem faktoriem, kas ietekmē spermas kvalitāti, un to cilvēku daļa, kuriem ir zema spermatozoīdu kustība, pētījumā atbilda tam, kas ir vispārējā populācijā. Pētnieki bija pārsteigti, atklājot, ka visu dalībnieku spermas kustīgums pētījuma laikā kļuva normāls.

Pētījums pierāda, ka spermatozoīdu kustīgumu var mainīt īsā laikā, un šķiet, ka tas ir cieši saistīts ar uzturu. Bet vēl nevar pateikt, vai efektu izraisīja cukurs, jo tas var būt veselīga pamata uztura sastāvdaļa, kas pozitīvi ietekmē spermu.

Pētnieki arī atklāja, ka mainījās arī mazie RNS fragmenti, kas ir saistīti ar spermas kustīgumu. Viņi tagad plāno turpināt darbu un izpētīt, vai pastāv saikne starp vīriešu auglību un spermas RNS fragmentiem. Viņi arī noteiks, vai RNS kodu var izmantot jaunām diagnostikas metodēm, lai izmērītu spermas kvalitāti in vitro apaugļošanas laikā.

AVOTS: Nätt D, Kugelberg U, Casas E, et al. Human sperm displays rapid responses to diet. PLOS Biology, 2019; 17 (12): e3000559