PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pirmais ilgstošas iedarbības injicējams medikaments HIV ārstēšanai

Doctus
Eiropas Zāļu aģentūra 16.oktobrī apstiprināja lietošanai pirmo ilgstošas iedarbības injicējamo medikamentu HIV ārstēšanai. Injicējamais medikaments ir divu jaunu pretvīrusa medikamentu kombinācija: rilpivirīns un kabotegravirs.

Pretēji ik dienu lietojamām tabletēm, šo injekciju pacienti varēs saņemt vienu reizi mēnesī vai reizi divos mēnešos.

Kombinētā injekcija ir domāta kā uzturošā terapija pieaugušajiem ar nenosakāmu HIV līmeni (vīrusa slodze <50 kopijas / ml) ar pašreizēju antivirālu terapiju un tiem, kuriem vīruss nav attīstījis rezistenci pret nonukleozīdu reversās transkriptāzes inhibitoriem un integrāzes virknes pārneses inhibitoriem.

Biežāk sastopamie blakusefekti ir lokālas reakcijas injekcijas vietā, galvassāpes, drudzis, slikta dūša, nogurums, enerģijas trūkums, mialģija un reibonis.

Atzinums tagad tiks nosūtīts Eiropas Komisijai lēmuma pieņemšanai par Eiropas Savienības mēroga tirdzniecības atļauju. Pēc atļaujas piešķiršanas katrai valstij tiks pieņemti lēmumi par cenu un kompensāciju.

Jaunā medikamentā abas zāles darbojas kopā, lai bloķētu vīrusa spēju vairoties. Ilgstošas darbības injicējamais režīms neārstē HIV, bet palīdz samazināt vīrusa daudzumu un uzturēt to zemā līmenī.

Atzinums tika balstīts uz trim III fāzes pētījumiem ar HIV inficētiem, iepriekš neārstētiem vai veiksmīgi ārstētiem pieaugušajiem. Pētījumi parādīja kombinētās injekcijas shēmas drošību un efektivitāti, lietojot to ik pēc 4 vai 8 nedēļām.

Vairāk efektivitātes un drošības datu tiks apkopoti, izmantojot perspektīvo kohorta pētījumu un piecu gadu pētījumu, lai novērtētu lietošanu reālajā dzīvē. Rezultāti tiks publiskoti pēcreģistrācijas drošības pārskatos

Pasaules Veselības organizācija ziņo, ka 2019. gadā visā pasaulē ar HIV bija inficējušies 38 miljoni cilvēku. Pēdējo 30 gadu laikā PVO Eiropas reģionā ir ziņots par vairāk nekā 2,3 miljoniem cilvēku ar HIV.

 

AVOTS: Frellick M. EMA Recommends First Long-Acting Injectable HIV Treatment. Medscape, 2020, October