PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Covid-19 infekcijas biežums ir zems cilvēkiem ar reimatiskām slimībām

Doctus
Covid-19 infekcijas biežums ir zems cilvēkiem ar reimatiskām slimībām
Pixabay
Jaunā pētījumā pierādīts, ka Covid-19 infekcijas sastopamība cilvēkiem ar reimatiskām slimībām ir zema, un lielākajai daļai inficēto ir viegla slimības gaita. Turklāt reimatisko slimību pacientiem, kas inficēti ar Covid-19, nāves gadījumu skaits ir neliels.

Pētnieki sistemātiski analizēja PubMed/ Medline un Scopus datubāzes, lai identificētu pētījumus, kuri veikti laika periodā 2020.gada janvāris – 2020.gada jūnijs un kuros analizēta informācija par Covid-19 pacientiem ar reimatiskām slimībām.

Pētnieki ieguva informāciju par pacientu demogrāfiskiem faktoriem un lietotajiem medikamentiem Pētījumā analizēja šādus Covid-19 rezultātus: hospitalizācija, uzņemšana intensīvās terapijas nodaļā un nāve. Pamatojoties uz klīniskajiem simptomiem, pacienti tika sadalīti divās grupās:

  • smagi vai ar paaugstinātu elpošanas mazspējas vai dzīvībai bīstamu komplikāciju risku;
  • viegli simptomi.

Beigu pārskatā tika iekļauta informācija par 6095 pacientiem ar reimatiskām slimībām no astoņiem kohorta pētījumiem, 28 % pacientu bija reimatiskais artrīts un 7 % - psoriātisks artrīts. No 6095 pacientiem tikai 123 (2 %) bija pozitīvs Covid-19 tests. 68 % no visiem Covid-19 pacientiem lietoja bioloģiskās zāles, 31 % lietoja anti-TNF zāles un 6 % - JAK inhibitorus. Starp tiem pacientiem, kuri bija inficēti ar Covid-19, 91 vai 73 % netika hospitalizēti. Trīspadsmit pacientiem, kuri tika hospitalizēti, bija nepieciešama uzņemšana intensīvās terapijas nodaļā un četri pacienti nomira.

Pētnieki atzīst, ka analīzē bija neliels skaits pacientu, kuri lietoja bioloģisko un mērķēto terapiju, lai izdarītu konkrētus secinājumus par terapijas turpināšanu. Pētnieki gaida papildus plašākus pētījumus, kuros tiks iesaistīti vairāk pacienti ar reimatiskām slimībām, kuri lieto bioloģisko un mērķēto terapiju. Vēl viena pētniekus interesējoša joma ir smagas Covid-19 infekcijas riska faktoru izpēte pacientiem ar reimatiskām slimībām. Pētnieki cer, ka tas var palīdzēt identificēt pacientus, rūpīgi tos uzraudzīt un, iespējams, izstrādāt piesardzības pasākumus, lai mazinātu viņu risku.

 

AVOTS: American College of Rheumatology. COVID-19 infection rates low in people with rheumatic diseases, most report mild illness. ScienceDaily, 6 November 2020.