PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pacientiem, kuri lieto zemas steroīdu devu, ir paaugstināts sirds un asinsvadu slimību risku

Doctus
Glikokortikoīdi ir steroīdi, kurus plaši izraksta, lai ārstētu virkni imūnsistēmas izraisītu iekaisuma slimību. Lai gan ir zināms, ka lielas steroīdu devas palielina sirds un asinsvadu slimību risku, mazāku devu ietekme nav zināma. Līdsas universitātē veikta pētījuma rezultāti liecina, ka pat zemas glikokortikoīdu devas var palielināt sirds un asinsvadu slimību risku.

Lai kvantitatīvi noteiktu no glikokortikoīdu devas atkarīgo kardiovaskulāro risku, pētnieki analizēja medicīniskos dokumentus par 87 794 pacientiem, kuriem diagnosticētas 6 dažādas imūnsistēmas izraisītas iekaisuma slimības un kuri saņēma aprūpi kādā no 389 Apvienotās Karalistes primārās aprūpes klīnikām 1998. – 2017. gadā. Pētnieki atklāja, ka pacientiem, kuri lieto mazāk nekā 5 miligramus prednisolona dienā, absolūtais sirds un asinsvadu slimību risks gandrīz divkāršojās salīdzinājumā ar pacientiem, kuri nelieto glikokortikoīdus (riska pakāpe = 1,74; 95 % TI [1,64-1,84]). Palielinātas no devas atkarīgas riska attiecības tika konstatētas visām analizētajām sirds un asinsvadu slimībām, tai skaitā ātriju fibrilācijai sirds mazspējai, akūtam miokarda infarktam, perifēro artēriju slimībai, cerebrovaskulārai slimībai un vēdera aortas aneirismam.

Iepriekš tika uzskatīts, ka ilgstoša 5 mg glikokortikoīdu lietošana ir droša, taču pētījums liecina, ka pat pacientiem, kuri lieto mazas devas, sirds un asinsvadu slimību attīstības risks ir divkāršs. Šie atklājumi liecina, ka pacientiem, kuriem nepieciešama ilgstoša steroīdu terapija, jānosaka mazākā efektīvā deva, un viņiem ir nepieciešams personalizēts kardiovaskulārā riska profilakses plāns, kas ņem vērā iepriekšējo un pašreizējo steroīdu lietošanu.

Pēc autoru domām, atklājums uzrāda, cik svarīgi ir regulāri uzraudzīt pacienta kardiovaskulāro risku pacientiem, kuri lieto steroīdus neatkarīgi no devas.

 

AVOTS: Pujades-Rodriguez M, Morgan AW,  Cubbon RM, Wu J. Dose-dependent oral glucocorticoid cardiovascular risks in people with immune-mediated inflammatory diseases: A population-based cohort study. PLOS Medicine, 2020; 17 (12): e1003432