PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Jaunā koronovīrusa receptori uzrāda līdzības ar SARS koronovīrusu

Doctus
Nesenā Uhaņas koronavīrusa (2019-nCoV) parādīšanās ir pasaulei paaugstinājusi trauksmi par transkontinentālo transmisiju, kas atgādina SARS - arī koronavīrusa - uzliesmojumu 2002. – 2003.

Minesotas universitātes pētnieki gadu desmitus ir pētījuši, kā SARS vīruss (SARS- CoV) mijiedarbojas ar dzīvnieku un cilvēku saimniekiem, ietekmējot viens otru. Uhaņas koronovīrusa infekcijas mehānisms šķiet līdzīgs. Pētnieki izmantoja zināšanas, kuras viņi ieguva no vairākiem SARS-CoV celmiem - izolētiem no dažādiem saimniekiem dažādos gados - un angiotenzīnu konvertējošā enzīma-2 (ACE2) receptoriem no dažādām dzīvnieku sugām, lai modelētu prognozes par jauno Uhaņas koronavīrusu. Abi vīrusi izmanto ACE2, lai iekļūtu šūnā, bet parasti tas kalpo kā sirds funkcijas regulators.

Pētnieku strukturālās analīzes pārliecinoši prognozē, ka Uhaņas koronavīruss izmanto ACE2 kā savu saimnieka receptoru. Tas un vairākas citas jaunā vīrusa struktūras detaļas atbilst Uhaņas koronavīrusa spējai inficēt cilvēkus un pārnest to starp cilvēkiem.

Satraucoši, ka pētnieku dati paredz, ka atsevišķa mutācija [noteiktā genoma vietā] varētu ievērojami uzlabot Uhaņas koronavīrusa spēju saistīties ar cilvēka ACE2. Šī iemesla dēļ Uhaņas koronavīrusa evolūcija pacientiem ir rūpīgi jāuzrauga, lai nerastos jauna mutācija 501. pozīcijā tā genomā un mazākā mērā 494. pozīcijā, lai prognozētu nopietnāka uzliesmojuma iespējamību, nekā tas ir bijis līdz šim.

Pētījums ir publicēts Amerikas Mikrobioloģijas biedrības žurnālā Journal of Virology. Pētījums sniedz pamata, translācijas un sabiedrības veselības pētījumu kopienām paredzamus ieskatus, kas varētu palīdzēt izpētīt un apkarot šo jauno koronavīrusu.

Lai iegūtu papildinformāciju par jauno koronavīrusa celmu, apmeklējiet ASM jauno koronavīrusa (2019-nCoV) resursu lapu: https://www.asm.org/Press-Releases/2020/nCoV2019-Resources

AVOTS: Wan Y, Shang J, Graham R, et al. Receptor recognition by novel coronavirus from Wuhan: An analysis based on decade-long structural studies of SARS. Journal of Virology, 2020; DOI: 10.1128/JVI.00127-20