PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Krūts barošana un alerģiju un astmas risks

Doctus
Krūts barošana un alerģiju un astmas risks
Freepik
Ekskluzīva krūts barošana pirmos 3 dzīves mēnešus ir saistīta ar zemāku elpošanas ceļu alerģiju un astmas risku bērnu sešu gadu vecumā.

Pētījuma mērķis bija novērtēt saistību starp krūts barošanu un elpošanas ceļu alerģijām un astmu bērniem.

Šis bija ilgtermiņa pētījums, kurā iekļāva datus par māte – bērns pāriem (2005. – 2007.g.) un šos pārus novēroja sešus gadus. Mātes dokumentēja zīdīšanas praksi pa mēnešiem visu pirmo bērna dzīves gadu. Astmas un alerģiju esamība bērniem tika novērtēta sešu gadu vecumā.

Kopumā pētījumā iekļāva 1177 māte – bērns pārus. Trešā daļa bērnu (32,9 %) tika ekskluzīvi zīdīti līdz 3 mēnešu vecumam, no šiem bērniem 6 gadu vecumā elpošanas ceļu alerģijas novēroja 20,8 % un 11,3 % bija astma. Daudzfaktoru analīzē ekskluzīva krūts barošana pirmos trīs mēnešus bija saistīta ar zemāku elpceļu alerģiju (HR=0,77) risku 6 gadu vecumā. Tika novērots arī zemāks astmas risks (HR=0,66), bet ar nosacījumu, ka astmas nav ģimenes anamnēzē.

Pētnieki secināja, ka ekskluzīva zīdīšana pirmos trīs dzīves mēnešus ir saistīta ar zemāku elpošanas ceļu alerģiju un astmas risku bērniem sešu gadu vecumā.

 

AVOTS: Galya Bigman. Exclusive breastfeeding for the first 3 months of life may reduce the risk of respiratory allergies and some asthma in children at the age of 6 years. Acta Paediatrica, 2020.