PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Nav pierādījumu, ka COVID-19 gadījumos būtu vertikālā transmisija no mātes uz augli

Doctus
Nav pierādījumu, ka Covid-19 gadījumos varētu būt vertikālā transmisija auglim no mātes un bērns saslimtu ar klīniski nozīmīgu infekciju, secināts pētījumā.

Uhaņas slimnīcā epidēmijas laikā piedzima 4 jaundzimušie sievietēm, kurām bija apstiprināta COVID-19 infekcija. Visi jaundzimušie pēc piedzimšanas nekavējoties tika izolēti no mātes un bērni lietoja barošanas formulu.

Trijiem no četriem jaundzimušajiem bija negatīvs COVID-19 tests 72 stundas pēc dzimšanas. Vienam bērnam vecāki neļāva veikt COVID-19 testu.

Nevienam no jaundzimušajiem neattīstījās smagi klīniski simptomi, piemēram, drudzis, klepus, diareja vai abnormāla radioloģiskā atradne.

Diviem no četriem jaundzimušajiem bija izsitumi, tomēr izsitumu lokalizācija un forma atšķīrās, izsitumi izzuda bez ārstēšanas.  

Visas 4 mātes bija simptomātiski inficētas ar COVID-19 trešajā grūtniecības trimestrī. Grūtniecēm bija drudzis (n=4), klepus (n=2) nogurums (n=2) un galvassāpes (n=2). Tikai viena no grūtniecēm ziņoja par samazinātām augļa kustībām. Limfocīti bija zem normālā līmeņa visām pacientēm un 2 pacientēm uzrādījās limfopēnija. Bija statistiski ticams C reaktīvā olbaltuma līmenis visām grūtniecēm. Izmaiņas datortomogrāfijā tika novērotas visām grūtniecēm. Ķeizargriezieni tika veikti trim no četrām dzemdētājām, vienai bija vaginālas dzemdības. Visi četri jaundzimušie un viņu mātes bija veselas pēc izrakstīšanas no stacionāra.

AVOTS: Chen Y, Peng H, Wang L, et al. Infants Born to Mothers With a New Coronavirus (COVID-19). Front. Pediatr., 16 March 2020