PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Bērniem, kuru vecākiem ir psihiskas saslimšanas, ir augstāks traumu risks

Doctus
Bērniem, kuru vecāki cieš no psihiskām slimībām, ir augstāks traumu risks, nekā citiem bērniem, secināts Zviedrijā veiktā pētījumā. Paaugstināts traumu risks ir līdz 17 gadu vecumam, bet visaugstākais tas ir pirmā dzīves gada laikā.

Pētījuma mērķis bija novērtēt saistību starp psihiskām saslimšanām vecākiem un traumu risku bērniem. Šis bija retrospektīvs kohorta pētījums, kurā piedalījās 1 542 000 bērni, kuri dzimuši 1996. – 2011.gadā. Mātes vai tēva psihiskā saslimšana tika identificēta savietojot datus ar saņemto stacionāro un ambulatoro pakalpojumu reģistru.

Galvenais pētījuma iznākums bija traumu risks (satiksmes negadījumi, kritieni, padegumi, slīkšana, saindēšanās, vardarbība) 0-1, 2-5, 6-9, 10-12 un 13-17 gadu vecumā, salīdzinot bērnus, kuru vecākiem ir psihiskas saslimšanas, un bērnus, kuru vecākiem nav psihisku saslimšanu.

Zviedrijā 7 – 11 % bērnu vismaz vienam no vecākiem ir diagnosticēta psihiska saslimšana. Bērniem, kuru vecākiem ir psihiskas saslimšanas, ir par 30 % augstāks traumu risks pirmajā dzīves gadā nekā bērniem, kuru vecākiem nav psihiskas saslimšanas. Risks samazinās līdz ar bērna vecumu, bet saglabājas paaugstināts (6 %) arī pusaudžiem (13 – 17 gadi). Pētnieki atklāja, ka traumu risks bija nedaudz augstāks tiem bērniem, kuru vecākiem ir depresija, trauksme un ar stresu saistītas saslimšanas, salīdzinot ar smagākām psihiskām slimībām, piemēram, šizofrēniju un citiem psihotiskiem stāvokļiem. Tāpat nedaudz augstāks risks bija, ja saslimšana bija mātei, salīdzinot ar tēvu.  

Pētījuma rezultāti apliecina, ka vecākiem ar psihiskiem traucējumiem ir nepieciešams atbalsts, īpaši bērna pirmajā dzīves gadā. Jaunajiem vecākiem ir izstrādātas rekomendācijas par bērnu drošību, tomēr tās būtu jāpapildina, ņemot vērā vecāku psihisko stāvokli.

 

AVOTS: Nevriana A, Pierce M, Dalman Ch, et al. Maternal and paternal mental illness and risk of injuries in children and adolescents: a nationwide register-based cohort study in Sweden. BMJ, 2020