PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Cukura diabēts ir riska faktors Covid-19 progresijai un prognozei

Doctus
Cukura diabēts var būt neatkarīgs riska faktors straujai Covid-19 progresēšanai un sliktai prognozei, vairāku iespējamu cēloņu dēļ, viens no tiem varētu būt: tiešs aizkuņģa dziedzeru saliņu bojājums.

Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai cukura diabēts ir Covid-19 progresēšanas un prognozes riska faktors.

Pētījumā iekļāva 174 pacientus ar apstiprinātu Covid-19. Par katru pacientu pētījumā tika iekļauti demogrāfiskie dati, slimību anamnēze, simptomi un pazīmes, laboratoriskās atrades, krūšu kurvja kompjūtertomogrāfijas rezultāti.

Tika atklāts, ka Covid-19 pacientiem bez citām blakus saslimšanām, bet ar cukura diabētu (n=24), ir lielāks smagas pneimonijas risks, ar audiem saistītu enzīmu izdalīšanos, pārmērīgu nekontrolētu iekaisuma reakcija un hiperkoagulējams stāvoklis, kas saistīts ar glikozes metabolisma traucējumiem. Turklāt ar iekaisumu saistītu biomarķieru, piemēram, IL-6, C reaktīvā proteīna, seruma feritīna un koagulācijas indeksa, D-dimēra līmenis serumā bija ievērojami augstāks (P <0,01) cukura diabēta pacientiem, salīdzinot ar tiem, kuriem nebija cukura diabēta. Tas liek domāt, ka pacienti ar cukura diabētu ir vairāk pakļauti iekaisuma procesiem, kas rezultējas ar COVID-19 strauju pasliktināšanos.

Pētījuma rezultāti apstiprina, ka cukura diabēts jāuzskata par riska faktoru COVID-19 ātrai progresēšanai un sliktai prognozei. Intensīvāka uzmanība jāpievērš pacientiem ar cukura diabētu, jo to stāvoklis var strauji pasliktināties.

 

AVOTS: Guo W, Li M, Dong Y, et al. Diabetes is a risk factor for the progression and prognosis of COVID‐19. Diabetes Metab Res Rev. Published online March 31, 2020.