PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

NMPD iegādājies īpašu aprīkojumu smagi slimu Covid -19 pacientu transportēšanai

Doctus
NMPD iegādājies īpašu aprīkojumu smagi slimu Covid -19 pacientu transportēšanai
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) iegādājies divas mobilas izolācijas sistēmas, kurā transportēšanas laikā tiek ievietots ar Covid-19 smagi pacients.

Šādas “kapsulas”, kas speciāli radītas citu bīstamu infekcijas slimnieku transportēšanai, šobrīd tiek lietotas daudzviet pasaulē. 

Kapsulas iekārtu paredzēts izmantot gadījumos, kad Covid-19 slimniekam jānodrošina mākslīgo plaušu ventilāciju un steidzami jāpārved uz augstāka līmeņa slimnīcu. 

 “Kapsula” galvenokārt nodrošina inficētā pacienta izolēšanu un vīrusa neizplatīšanos ārējā vidē, tā pasargājot arī mediķus. NMPD mediķiem tas ir īpaši svarīgi, jo slimnieka transportēšana no reģioniem uz specializētām klīnikām Rīgā var aizņemt pat vairākas stundas un ilgstošs. Pacienta izolācija “kapsulā” tiek panākta ar īpašu tehnoloģiju – tā ir kā hermētiski noslēgta soma ar gaisa filtrācijas sistēmu, kas attīra pacienta izelpoto inficēto gaisu, neļaujot vīrusam nokļūt apkārtējā vidē. 

Vienlaikus “kapsula”, kas ir viegli pārvietojama, konstruēta tā, lai transportēšanas laikā mediķi varētu veikt visas nepieciešamās darbības, tostarp arī dzīvību uzturošas manipulācijas. “Kapsulas” augšā izvietoti četri “logi”, caur kuriem iespējams vizuāli novērot pacientu, bet pamata manipulāciju veikšanai kapsulas sānos katrā pusē ir trīs atveres, kurās iestiprināti speciāli cimdi, kuros, ievietojot rokas, ārstniecības persona var veikt visas nepieciešamās darbības.  Savukārt citas iebūvētās atveres paredzētas plaušu mākslīgās ventilācijas aparātam, sirdsdarbības monitorēšanai vai cita veida aprīkojuma izmantošanai atkarībā no pacienta veselības stāvokļa.

 Foto: NMPD