PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pārtikas alerģijas pieaugušā vecumā

Doctus
Pārtikas alerģiju izplatība pieaugušo populācijā ir lielāka nekā iepriekš tika domāts, pētnieki ziņo, ka katram piektajam pieaugušajam alerģija uz kādu pārtikas produktu parādās pieaugušā vecumā.

Pētnieki par pārtikas alerģijām biežāk interesējas bērnu populācijā, mazāku uzmanību pievēršot pieaugušo populācijai. ASV tika veikts pētījums, kurā aptaujāja vairāk nekā 50 000mājsaimniecības, lai novērtētu pārtikas alerģiju izplatību bērnu un pieaugušo populācijās. Mājsaimniecības tika izjautātas par negatīvām reakcijām, pēc konkrētu produktu lietošanas un izvairīšanās no šiem produktiem.

Pārtikas alerģiju izplatība pieaugušo populācijā bija 1,9 %, kas ir līdzīgs bērnu izplatības rādītājam.

Pētnieki norāda, ka šī izplatība ir augstāka nekā viņi sagaidīja, šobrīd nav īsti skaidrs, kādēļ tā ir tika augsta, iespējams, tas ir vairāku faktoru dēļ. Vides faktori, pārlieku liels antibiotiku patēriņš, hormonālās izmaiņas, kā arī vīruss un bakteriālās infekcijas var būt cēlonis alerģiskām izpausmēm pieaugušā vecumā.  

Pētnieku galvenā atziņa ir, ka pārtikas alerģiju sākšanās pieaugušā vecumā var būt sastopama daudziem cilvēkiem, izraisot simptomus, kuru pārvaldībai ir nepieciešamas ārstu konsultācijas.

  

AVOTS: Millard E. 'Not the Time' to Be Daring With New Foods, Allergists Warn. American Academy of Allergy, Asthma and Immunology (AAAAI) 2020 Meeting.