Augstāks vidējais D vitamīna līmenis saistīts ar zemāku saslimstības un mirstības risku no Covid-19

Doctus . | 2020. gada 8. maijs

Jaunā pētījumā noskaidrota saistība starp zemu vidējo D vitamīna līmeni un augstāku saslimstību ar Covid–19 un augstākiem mirstības rādītājiem.

Pētījuma mērķis bija pārbaudīt hipotēzi, ka ir saistība starp vidējo D vitamīna līmeni dažādās valstīs (pētījumā iekļautas 20 Eiropas valstis) un saslimstību un mirstību no Covid–19. Pētījumā tika iekļauta informācija par saslimstību un mirstību no Covid–19 un vidējo D vitamīna līmeni 20 Eiropas valstīs.

Agrāk novērojuma pētījumos ir apstiprināta saistība starp zemu D vitamīna līmeni un uzņēmību pret akūtām elpceļu infekcijām. D vitamīns modulē balto asins šūnu reakciju, neļaujot tām atbrīvot pārāk daudz iekaisuma citokīnu. Ir zināms, ka Covid–19 vīruss izraisa pārmērīgu daudzumu pretiekaisuma citokīnu.

Mirstības līmenis no Covid–19 Itālijā, Spānija ir augsts, jaunais pētījums parāda, ka abās valstīs ir zemāks vidējais D vitamīna līmenis nekā lielākajā daļā Ziemeļeiropas valstu. Daļēji tas ir tāpēc, ka cilvēki Eiropas dienvidos, īpaši vecāka gadagājuma cilvēki, izvairās no spēcīgas saules, bet ādas pigmentācija samazina arī dabiskā D vitamīna sintēzi.

Augstāks vidējais D vitamīna līmenis ir Ziemeļeiropā, jo cilvēki papildus lieto mencu aknu eļļu un D vitamīnu un, iespējams, mazāk izvairās no saules. Skandināvijas valstīs Covid–19 gadījumu skaits un mirstības līmenis ir salīdzinoši zems.

Tika novērota negatīva korelācija starp vidējo D vitamīna līmeni (56 mmol/l, SN 10,61) valstī un Covid–19 gadījumu skaitu uz miljonu iedzīvotāju (vidējais 295,95, SN 298,7) un mirstību uz miljonu iedzīvotāju (vidējais 5,96, STDEV 15,13). D vitamīna līmenis ir ļoti zems novecojošā sabiedrībā, īpaši Spānijā, Itālijā un Šveicē, un tā ir arī visneaizsargātākā iedzīvotāju grupa saistībā ar Covid–19. Ieteicams veikt īpašus pētījumus par D vitamīnu līmeni Covid–19 pacientiem ar dažādām slimības smaguma pakāpēm.

 

AVOTS: Ilie PC, Stefanescu S, Smith L. The role of vitamin D in the prevention of coronavirus disease 2019 infection and mortality. Aging Clinical and Experimental Research, 2020.

Uz augšu ↑