PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Intensīva asinsspiediena kontrole var samazināt ātriju fibrilācijas risku

Doctus
Intensīva asinsspiediena kontrole var samazināt risku attīstīties ātriju fibrilācijai (AF) — neregulārai sirdsdarbībai, kas var izraisīt tādas nopietnas komplikācijas kā insults, sirds mazspēja un infarkts.

Izmantojot pētījuma SPRINT (Systolic Blood Pressure Intervention) datus par pacientiem ar hipertensiju un paaugstinātu risku sirds—asinsvadu sistēmas slimību attīstībai, pārbaudīja, vai asinsspiediena intensīva pazemināšana (mērķa sistoliskais asinsspiediens [SAS] < 120 mmHg), salīdzinot ar standarta asinsspiediena pazemināšanu (mērķis SAS < 140 mmHg), samazina arī risku AF attīstībai. Analīzē iekļāva 8022 dalībniekus (intensīvajā grupā pēc nejaušības principa iedalīja 4003, standarta asinsspiediena grupā — 4019). Pētījuma sākumā dalībniekiem nebija AF, bet to diagnosticēja pēc divreiz gadā veiktām standarta elektrokardiogrammām. 5,2 novērošanas gados un 28 322 persongados diagnosticēja 206 AF gadījumus: 88 intensīvajā asinsspiedienu pazeminošajā grupā un 118 standarta grupā. Intensīva asinsspiediena pazemināšana rezultējās par 26 % zemākā jaunas AF attīstības riskā (riska attiecība 0,74; 95 % TI [0,56—0,98]; P = 0,037). Šis efekts bija konsekvents iepriekš noteiktajās SPRINT apakšgrupās, kas stratificētas pēc vecuma, dzimuma, rases, asinsspiediena tercīlēm, sirds—asinsvadu sistēmas slimībām anamnēzē un hroniskām nieru slimībām anamnēzē; mijiedarbība starp ārstēšanas efektu un šīm apakšgrupām tika novērtēta ar pielāgotām Hommel P vērtībām.

Pētnieki atklāja, ka SAS pazemināšana zem 120 mmHg rezultējas par 26 % zemākā AF riskā, salīdzinot ar SAS, kas zemāks par 140 mmHg.

AVOTS: Soliman EZ, Rahman AF, Zhang Z, et al. Effect of Intensive Blood Pressure Lowering on the Risk of Atrial Fibrillation. Hypertension, 2020.