PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

C hepatīta ārstēšana ir sakārtota, tagad jāatrod katrs inficētais pacients

Doctus
C hepatīta ārstēšana ir sakārtota, tagad jāatrod katrs inficētais pacients
Ikgadējās Pasaules Hepatīta dienas ietvaros notika Latvijas Infektologu, Hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācijas (LIHHASA) un C hepatīta pacientu apvienības organizēta diskusija “Jauni izaicinājumi jeb “kā pārkāpt suņa astei” un uzveikt C hepatītu”.

No šā gada 1. jūlija C hepatīta pacientiem vairs nav mēnešiem ilgi jāgaida atbilde no Nacionālā veselības dienesta, un ir iespējams saņemt e-recepti valsts kompensētiem medikamentiem uzreiz pēc vizītes pie infektologa un visu izmeklējumu veikšanas. C hepatīta ārstēšanas kārtība Latvijā ir sasniegusi Eiropas līmeni, un nākamais uzdevums ir pacientu atrašana sabiedrībā. Latvijā šobrīd ir aptuveni 40 tūkstoši C hepatīta pacientu, un lielākā daļa nezina, ka ir inficējušies.

Rīgas Austrumu slimnīcas Aknu slimību nodaļas vadītāja Dr. Ieva Tolmane Rīgas Austrumu slimnīcas Aknu slimību nodaļas vadītāja Dr. Ieva Tolmane
Rīgas Austrumu slimnīcas Aknu slimību nodaļas vadītāja Dr. Ieva Tolmane

“Ir riska grupas – ieslodzītie, injicējamo narkotiku lietotāji, pacienti, kas nonāk patversmēs vai pansionātos, arī psihoneiroloģisko slimību pacienti. Bet mums jāsaprot, ka liels skaits pacientu ir vispārējā mūsu sabiedrībā, tādēļ ir ārkārtīgi svarīgi atrast ikkatru inficēto. Te mēs aicinām iesaistīties gan ģimenes ārstus, gan pašu sabiedrību. Ja jūs ne reizi mūžā neesat nodevuši analīzi uz C hepatītu, tad šis noteikti ir īstais brīdis, kad to vajag izdarīt,” uzsvēra diskusijas vadītāja, Rīgas Austrumu slimnīcas Aknu slimību nodaļas vadītāja Dr. Ieva Tolmane.

 

Velga Ķūse, RAKUS Latvijas Infektoloģijas centrs virsārste, norādīja, ka C hepatīta pacientu ārstēšanā arvien vairāk tiek iesaistīti arī ģimenes ārsti: “Pagājušajā gadā mūsu asociācijas [LIHHASA] kolēģi izstrādāja algoritmu ģimenes ārstiem par to, kā izmeklēt C hepatīta pacientu. Tāpat ir izstrādāts algoritms tam, ko darīt ar pacientu, kas ir izārstējies no C hepatīta: kāds ir novērošanas plāns, kādas analīzes ir veicamas un kādos etapos. Šis plāns atvieglos darbu ģimenes ārstiem un jebkuram citam ārstam, kurš nav infektologs-hepatologs, darbību ar C hepatīta pacientiem.”

 

Jelgavas cietuma Medicīnas daļas vadītājs dr. Edvīna Biļevičs pastāstīja, ka šobrīd vairākos Latvijas cietumos notiek organizēta C hepatīta pacientu ārstēšana un ka ieslodzītie sadarbojas un labprāt saņem terapiju, taču visiem nav veiktas C hepatīta pārbaudes, jo tam nav atbilstoša likumiskā pamata. Lai risinātu šo jautājumu, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītājs deputāts Andris Skride izteica piedāvājumu vērsties pie kolēģiem no Tieslietu ministrijas.

 

Pēc diskusijas ieteikumi tika apkopoti vēstulē, ko plānots iesniegt Veselības ministrijā.