PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Asins analīze var norādīt uz pacientiem ar paaugstinātu Covid-19 komplikāciju un nāves risku

Doctus
Pētnieki analizēja piecus biomarķierus, kas atrasti Covidi-19 pacientu asinīs, un paaugstināts to līmenis ir saistīts ar lielāku klīniskās pasliktināšanās un nāves iespējamību.

Pētnieki analizēja 299 pacientus, kuriem diagnosticēts Covid-19 un kuri hospitalizēti no 2020. gada 12. marta līdz 9. maijam. No šiem pacientiem 200 pacientiem bija noteikti visi pieci biomarķieri - IL-6, D-dimērs, C reaktīvais olbaltums, zema blīvuma holesterīns un feritīns. Paaugstināts šo biomarķieru līmenis bija saistīts ar iekaisumu un asiņošanas traucējumiem, norādot uz neatkarīgu paaugstinātu intensīvās terapijas nodaļas un plaušu mākslīgās ventilācijas nepieciešamības risku, kā arī nāves risku. Lielākā nāves varbūtība tika novērota, ja zema blīvuma holesterīna līmenis bija lielāks par 1200 vienībām / l un D-dimēra līmenis bija lielāks par 3 μg / ml.

Pašlaik ārsti Covid-19 pacientu komplikāciju un nāves risku vērtē, pamatojoties uz pacienta vecumu un blakus saslimšanām, piemēram, ar novājinātu imūno stāvokli, aptaukošanos un sirds slimībām. Veicot vienkāršu asins analīzi pacientiem, kuri tiek uzņemti neatliekamās palīdzības nodaļā, var prognozēt slimības attīstības gaitu konkrētam pacientam un sniegt labāko pieejamo veselības aprūpi. Pētnieku grupa turpinās analizēt šos datus, lai palīdzētu ārstiem pieņemt apzinātākus lēmumus, kā arī palīdzēs slimnīcām, kurām, iespējams, vajadzēs pārplānot resursus.

AVOTS: Shant Ayanian, Juan Reyes, Lei Lynn, Karolyn Teufel. The association between biomarkers and clinical outcomes in novel coronavirus pneumonia in a US cohort. Biomarkers in Medicine, 2020.