PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Adekvāts D vitamīna līmenis samazina komplikāciju biežumu un nāvi hospitalizētiem pacientiem ar apstiprinātu Covid-19 diagnozi

Doctus
Hospitalizētiem pacientiem ar apstiprinātu Covid-19, kuriem 25 (OH) D vitamīna līmenis bija vismaz 30 ng/mL retāk novēroja komplikācijas un nāvi, secināts pētījumā.

Pētījuma mērķis bija izpētīt saistību starp seruma 25-hidroksivitamīna D līmeni un tā ietekmi uz nelabvēlīgiem klīniskiem rezultātiem, kā arī imūno funkciju un mirstību SARS-CoV-2 infekcijas dēļ.

Pētījumā iekļāva 235 pacientus ar apstiprinātu Covid-19 diagnozi. Balstoties ASV Slimību kontroles centra kritērijos, 74 % pacientu bija smaga Covid-19 gaita un tikai 32,8 % bija pietiekams D vitamīna līmenis. Pēc samērošanas ar iespējamiem jaucējfaktoriem, konstatēja statistiski ticamu saistību starp pietiekamu D vitamīna līmeni un klīniski vieglāku Covid-19 gaitu, mirstību slimnīcā un C reaktīvā olbaltuma līmeni un paaugstinātu limfocītu īpatsvaru.

Tikai 9,7 % pacientu, kas vecāki par 40 gadiem un kuriem bija pietiekams D vitamīna daudzums, pakļāvās infekcijai, salīdzinot ar 20 % pacientu, kuriem 25 (OH) D līmenis bija <30 ng / ml.

Ievērojams seruma CRP un iekaisuma marķiera samazinājums kopā ar palielinātu limfocītu procentuālo daudzumu liecina, ka arī D vitamīna pietiekams līmenis var palīdzēt modulēt imūnreakciju, iespējams, samazinot citokīnu vētras risku, reaģējot uz šo vīrusa infekciju.

Šie pētījuma rezultāti apliecina, ka optimāls D vitamīna līmenis var mazināt Covid-19 gaitas smagumu un būt saistīts ar zemākiem mirstības rādītājiem.  

 

AVOTS: Maghbooli Z, Sahraian MA, Ebrahimi M, et al.Vitamin D sufficiency, a serum 25-hydroxyvitamin D at least 30 ng/mL reduced risk for adverse clinical outcomes in patients with COVID-19 infection. Plos One, September 25, 2020.