PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Farmācija

Piešķirta tirdzniecības atļauja TYSABRI<sup>®</sup> (natalizumabs) jaunam ievades veidam – subkutānām injekcijām

Biogen 2021. gada 7. aprīlī paziņoja, ka Eiropas Komisija (EK) ir piešķīrusi TYSABRI® (natalizumabs) subkutānas (s/c) injekcijas tirdzniecības atļauju, lai ārstētu recidivējoši-remitējošu multiplo sklerozi (RRMS). Jaunais ievadīšanas veids nodrošina ar TYSABRI® intravenozo (i/v) zāļu formu salīdzināmu efektivitāti un drošumu, pamatojoties uz terapijas ilgtermiņa datiem, konstatētajiem klīniskajiem ieguvumiem un labi aprakstīto drošuma profilu. [1; 2; 3]

Lieltirgotavas audzē apgrozījumu – pērn par 6 %

2020. gadā zāļu lieltirgotavu kopējais apgrozījums Latvijā un ārvalstīs bija 1 miljards 57,3 miljoni eiro (bez PVN), kas salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pieaudzis par 6 % – liecina Zāļu valsts aģentūras apkopotie dati par lieltirgotavu darbību.

Doctus

Pērn palielinājies realizēto medikamentu apgrozījums aptiekās

Balstoties uz komersantu iesniegtajiem datiem, Zāļu valsts aģentūra (turpmāk - ZVA) izveidojusi 2012. gada Latvijas pilsētu vispārēja tipa aptieku TOP 20 (pēc pārdoto medikamentu apgrozījuma) un apkopojusi datus par aptieku tirgus sadalījumu pēc realizācijas apgrozījuma starp komersantiem - aptieku īpašniekiem. Salīdzinot ar 2011. gadu vispārēja tipa aptiekās realizēto medikamentu apgrozījums palielinājies par 3 % un sasniedzis 186.98 miljoni latu*.

Zāļu Valsts aģentūra

Zviedrijas aptiekās novērtē sirds slimību risku

Lielākā daļa patērētāju, kas Zviedrijas lielākajā aptieku ķēdē saņēma 20 minūšu sirds slimību riska novērtējumu, izteica atzinīgu novērtējumu par šādu iespēju un apgalvoja, ka tas ir palielinājis viņu interesi par iespējām uzlabot veselību un katrs trešais teica, ka pēc šīs pārbaudes ir palielinājis savas fiziskās aktivitātes un/ vai ēd veselīgāk, ziņo pētījuma rezultāti.

Doctus

“Olainfarm” nopērk 18 aptiekas. Tas ir tikai sākums

2. novembrī tika parakstīts līgums, kas apliecina, ka AS &quot;Olainfarm&quot; ir iegādājies 100% kapitāldaļu Mārim Rēvaldam un Ilmāram Pajustem piederošajā SIA &quot;Ilmas aptiekas&quot;, kā arī SIA &quot;Juko99&quot;. Šiem uzņēmumiem kopā pieder 18 aptiekas Rīgā, Pierīgā, Vidzemē un Kurzemē. AS &quot;Olainfarm&quot; valdes priekšsēdētājs Valērijs Maligins pastāstīja, ka tas ir tikai sākums, tehniski jau ir sagatavoti un tuvākajās dienās/nedēļās tiks parakstīti līgumi ar vēl dažiem nelieliem tīkliem, tādejādi kopumā &quot;Olainfarm&quot; tīklā būs 30 aptiekas.

D. Ričika

AS &quot;Grindeks&quot; atklāj aktīvās farmaceitiskās vielas UDHS ražotni

16. jūnijā atklātā aktīvās farmaceitiskās vielas ursodeoksiholskābes (UDHS) ražotne ar pilnu jaudu sāks darboties pēc trim mēnešiem. &quot;Esam disversificējuši biznesu un nu uzņēmuma portfelī ir arī gastroenteroloģisks produkts. Esam ambiciozi - 2014. gadā plānojam iekarot aptuveni 15% no UDHS aktīvās farmaceitiskās vielas pasaules tirgus,&quot; ražotnes svinīgajā atklāšanā teica Andris Jegorovs, &quot;Grindeks&quot; Aktīvo farmaceitisko vielu biznesa struktūras direktors.

Doctus