PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Mutes veselība

A. Paeglītis
Labdien, kolēģi!Doctus pielikums Mutes veselība kļūst par tradīciju! Zobārstniecība un vispārējā veselība spērusi vēl vienu soli starpdisciplinārās pieejas īstenošanā.

Gads ir sācies un turpina iezīmēties ar valsts ekonomisko krīzi, eksperti stabilitāti prognozē tikai gada beigās. Zemie zobārstniecības pakalpojumu tarifi, kas nesedz pašizmaksu; zobārstniecības pakalpojumu pieejamības problēma ir aktuāla jo­projām. Iespēju robežās pieejamību nodrošinām arī ar Mutes veselības centra (MVC) speciālistu darbu visā Latvijā un ar mobilo zobārstniecību, kurai finansējums, lai arī samazināts, tomēr ir saglabāts.

Pēc mūsu centra norādes 2009. gadā MVC vadībā tika veikts Latvijas novadu sešgadīgo bērnu mutes veselības pētījums lielākajās pilsētās un laukos, izņemot Rīgas pilsētu. Epidemioloģiskās apskates veidā, nosakot KPEz indeksa struktūru un citus rādītājus (KPEz indekss norāda uz kariozo, plombēto un ekstrahēto zobu skaitu mutē vidēji vienam bērnam), secināts, ka sešgadīgo bērnu KPEz struktūra ir 0,06. Mutes veselība noteiktā kontingenta bērniem uzlabojas - tas ir MVC desmit gadu darba rezultāts.

Uzlabojumu nedrīkst zaudēt krīzes dēļ, tāpēc jāturpina starpresoru sadarbība - līdz šim Stradiņa slimnīcā esam sākuši sadarbību ar Latvijas Kardioloģijas centru, atsaucīgi ir kolēģi Pulmonoloģijas un alergoloģijas centrā un citur. Tuvākajā laikā ceram meklēt sadarbības iespēju ar ģimenes ārstiem, jo gan ģimenes ārsti, gan zobārsti ir visbiežāk apmeklētie primārās aprūpes speciālisti, un ciešāka sadarbība ļaus uzlabot mutes veselību.

Aicinām ģimenes ārstus vairāk uzmanības pievērst pacientu mutes dobuma apskatei un motivēt pacientus zobārstu un zobu higiēnistu apmeklēt vismaz reizi gadā, proti, veikt ne tikai bērnu auditorijai veltītu motivācijas darbu. 2009. gada pētījumi un novērojumi liecina: motivācijas darbs, kas vērsts tieši uz bērniem, darbojas daļēji, jo ne katrā ģimenē veselības veicināšana ir prioritāte. Ne tikai ģimenē, bet arī pieaugušo sabiedrībā tā nav prioritāte.

Īpaša uzmanība būtu pievēršama grūtnieču mutes veselībai un zobu ārstēšanai, informējot arī par maza bērna zobu kopšanu - un jau no pirmā zoba. Latvijā grūtniecēm netiek prasīta mutes dobuma sanācija pirms dzemdībām, tomēr orālā infekcija bīstama gan sievietes un bērna, gan apkārtējo veselībai. Ja netiek nodrošinātas obligātās apskates šai iedzīvotāju grupai, pievērsīsim lielāku uzmanību informēšanas un motivācijas darbam!

Zinot ģimenes ārstu darba apjomu, piedāvājam izmantot Mutes veselības centru zobu higiēnistu palīdzību novados: viņi var sagatavot informatīvu materiālu bērniem un vajadzības gadījumā piedalīties informatīvos pasākumos - tieši pieaugušajiem.

2010. gadā turpinām darbu ar MVC, apzināmies, ka nepieciešams jauns darbības plāns un jauna stratēģija. Šogad mūsu uzdevums ir "Zobārstniecības stratēģijas 2010.-2020. gadam" izveide.

Arī šogad katrā Latvijas vēsturiskajā novadā tiek organizētas Mutes veselības programmas konferences, pirmo no tām 22. aprīlī Jēkabpilī organizēja Zemgales Mutes veselības centrs.

Novēlu saulainu un darbīgu vasaru!

 

Raksts žurnālā