PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pieaug saslimstība ar daudzlokalizāciju tuberkulozi

Rīgas Austrumu Klīniskā universitātes slimnīca
Pieaug saslimstība ar daudzlokalizāciju tuberkulozi
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Rīgas Austrumu slimnīcas) stacionāra "Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” dati liecina, ka kopumā šogad Rīgā reģistrēti 94 jauni saslimšanas gadījumi ar tuberkulozi. Vienlaikus mediķi novērojuši, ka aizvien pieaug saslimušo skaits ar daudzlokalizāciju tuberkulozi.

 

Stacionāra "Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” ambulatorās nodaļas vadītāja, pneimonoloģe Gunta Kirvelaite norāda, ka no kopumā šogad galvaspilsētā reģistrētajiem saslimšanas gadījumiem 60 ir Daugavas labā krasta iedzīvotāji, bet 34 saslimušie dzīvo Daugavas kreisajā krastā. No visiem saslimušajiem visvairāk inficēto ar tuberkulozi atklāts Rīgas Latgales priekšpilsētā – tur šogad 32 cilvēkiem konstatēta tuberkuloze, tostarp astoņiem pilsētas nakts patversmes klientiem.

Pēdējo gadu laikā mediķi novērojuši, ka, aizvien vairāk ir gadījumu, kad cilvēkiem atklāj saslimšanu ar tuberkulozes tā dēvētajām kombinētajām formām vai daudzlokalizāciju tuberkulozi. Tuberkuloze lielāko tiesu kombinējusies kopā ar HIV infekciju, taču, piemēram, šogad ir saslimšanas gadījumi, kad cilvēkiem konstatētas pat piecas tuberkulozes lokalizācijas – liesas, zarnu, nieru, limfmezglu tuberkuloze, konstatētas arī retās lokalizācijas – balsenes un mutes dobuma tuberkuloze.

Pneimonoloģe Gunta Kirvelaite atzīst, ka ar tuberkulozi slimo gan sociālo māju iemītnieki, gan arī savrupnamos dzīvojošie, gan jauni cilvēki, gan vecāki, gan nestrādājoši, gan strādājoši. Rīgā no visiem šogad saslimušajiem 34 ir strādājoši cilvēki. Ļoti būtiski ir lai pats saslimušais, atrodoties savā darba kolektīvā, sabiedrībā, tāpat arī ģimenē, ievēro ārsta norādījumus un apzinās risku, ko var sagādāt apkārtējiem.

Ārstējoties no tuberkulozes, stingri jāievēro ārstēšanās procesa disciplīna, it īpaši zāļu lietošanas kārtība, uzsver mediķi. Bieži vien rodas jautājums, kāpēc zāļu lietošana notiek mediķu klātbūtnē arī tad, ja pacients vairs neatrodas slimnīcā. Prakse ir pierādījusi, ka, lietojot stingri kontrolējamo terapiju, ārsti var sekot pacienta atveseļošanās gaitai, kā arī jau laikus novērst zāļu iedarbības iespējamās blakus parādības. Turklāt, ja zāles pacients lietos neregulāri – tas var novest pie zāļu rezistento formu attīstības. Tāpēc, ja pacients nav ieradies noteiktajā laikā saņemt savu zāļu devu, mediķi viņu uzmeklē, zvana, atgādina. Būtībā šī kārtība ir atbalsts arī pašam pacientam. Saslimušais zina, ka viņš nav atstāts viens ar ilgi ārstējamo slimību. Ierodoties ambulatorajā nodaļā, ar pacientu vienmēr aprunāsies speciālisti, uzklausīs un uzmundrinās.

Mediķi atgādina par simptomiem, kas var būt raksturīgi tuberkulozei un kad noteikti jāgriežas pie ārsta: klepus, kas nepāriet trīs nedēļas un ilgāk; ilgstošs nogurums; nespēks; svīšana naktīs; krišanās svarā; asins piejaukums krēpām; paaugstināta ķermeņa temperatūra; sāpes krūtīs.

Tuberkulozi var sekmīgi ārstēt un tās izplatīšanos sabiedrībā var apturēt, ievērojot samērā vienkāršus noteikumus:

 

  • prettuberkulozes zāles jālieto regulāri un tik ilgi, kamēr ārsts apstiprina izveseļošanos,
  • ārstēšanās laikā jālieto pilnvērtīgs uzturs un jāizvairās no pārpūlēšanās (smags fizisks darbs, stress),
  • alkohols un tabakas dūmi samazina ārstēšanās efektu,
  • ārstēšanās laikā ļoti liela nozīme ir pacienta un medicīnas darbinieka sadarbībai.

Latvijā izmeklēšana uz tuberkulozi un tuberkulozes ārstēšana ir bez maksas. Arī medikamenti ir valsts apmaksāti. Nav jāmaksā arī pacienta iemaksa par vizīti pie ārsta.

Plašāka informācija par infekcijas slimībām un Latvijas infektoloģijas centra sniegtajiem pakalpojumiem atrodama mājas lapā www.lic.gov.lv